George Natsis – născut pe 6 martie 1958 – este omagiat printr-un album-portret de autor ce traversează patru decenii de carieră exemplară. În fiecare lucrare din cele 17 incluse pe acest CD din Antologia Muzicii Românești finanțată de Ministerul Culturii și Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România și publicată de Editura Muzicală în parteneriat cu Societatea Română de Radio, muzicianul a pus, pe lângă talent şi ştiinţă de carte, extrem de multă pasiune şi credinţă, ce se cuvin apreciate.
0 Comments
Festivalul Internațional George Enescu 2025, unul dintre cele mai prestigioase evenimente internaționale dedicate muzicii clasice, va debuta pe 24 august 2025 la Sala Palatului din București. În concertul de deschidere vor evolua, sub bagheta maestrului Cristian Măcelaru, Orchestra și Corul Filarmonicii „George Enescu” și reputatul violonist Nemanja Radulović.
Programul cuprinde Concertul pentru orchestră semnat de Dan Dediu, în primă audiție absolută, Concertul pentru vioară și orchestră în re minor de Aram Haciaturian și Poema română op. 1 de George Enescu. Inaugurându-şi călătoria muzicală pe 31 martie, la Ateneul Român, în această primăvară, unul dintre cei mai apreciați violoniști români, Liviu Prunaru, concert maestru al celebrei orchestre Royal Concertgebouw Amsterdam timp de 18 ani, străbate singur cu vioara sa ţara care a însemnat întotdeauna pentru el… acasă, pentru un turneu solo.
Biletele pentru concertul de la Ateneu se găsesc aici: https://oveit.com/hub/event/recital-extraordinar-de-vioara-solo-8nQX103m/reserve-seats În perioada 2-6 martie 2025, balerinii români au adus povestea tragică a îndrăgostiților din Verona pe trei scene importante din Italia.
Baletul Operei Naționale București a prezentat spectacolul Romeo și Julieta de Serghei Prokofiev, în coregrafia lui Renato Zanella, într-un turneu care a inclus reprezentații la Teatro Sociale din Trento (2 martie), Teatro Comunale din Bolzano (4 martie) și Teatro Verdi din Gorizia (6 martie). Cunoscutul dirijor Samy Rachid și violoncelistul de talie internațională Edgar Moreau sunt capetele de afiș pentru concertele pe care Orchestra Filarmonicii George Enescu le-a pregătit pentru 6 și 7 martie 2025, la Ateneul Român, cu un program excepțional: Concertul în mi minor pentru violoncel și orchestră, op. 85, de Edward Elgar, precum și Uvertura-fantezie Romeo și Julieta și Simfonia nr. 6, în si minor, “Patetica”, op. 74, de Ceaikovski.
Biletele sunt disponibile pe www.oveit.com sau direct la linkul https://oveit.com/hub/org/l7PDAr7y, iar întregul calendar al Stagiunii 2024/2025 poate fi văzut aici https://filarmonicaenescu.ro/ro/evenimente . Cum nopțile încep să scadă și zilele palpită tot mai vesel a nou, vă invităm joi, 27 februarie 2025, să întâmpinăm împreună primăvara la o nouă seară de operă la Teatrul Coquette. Alături de soprana Cristina Fieraru și de chitaristul Maxim Belciug, vom păși în fantasticul univers liric, unde muzica ne ridică deasupra poveștilor de zi cu zi și ne pune față în față cu propriile emoții eliberatoare. Arii și ecouri, Händel și romanțe, Purcell și flamenco, pe scenă se vor perinda unele dintre cele mai frumoase partituri, într-o combinație îndrăzneață de culori și idiomuri, adunate, în același buchet, de atracția contagioasă a bucuriei de a cânta. La final, în foaierul treatrului, vom ciocni cu artiștii un pahar de vin bun oferit de CRAMA HISTRIA, savurând amintirea acordurilor solare ale celebrei ’O sole mio, această canțonetă devenită simbol muzical al Italiei și care s-a născut, de fapt, pe malul Mării Negre, la Odessa.
Festivalul Enescu constituie un simbol al excelenței culturale la nivel internațional. Ediția din acest an, finanțată de Guvernul României prin Ministerul Culturii, se bucură de sprijinul a patru parteneri principali de prestigiu care și-au unit forțele pentru a aduce la București orchestre și muzicieni remarcabili din întreaga lume.
Rompetrol – KMG International, BRD – Groupe Société Générale, împreună cu JTI – Immersive Experience, partener de inovație și Lexus, partener de mobilitate, susțin cu mândrie misiunea și valorile festivalului. Opera Națională București închide celebrările dedicate iubirii în luna îndrăgostiților (februarie), prin montarea unor spectacole care exprimă această fermecătoare trăire umană (dragostea). În perioada 24-28 februarie 2025, pe scena Operei Naționale București vor putea fi admirate câteva spectacole de operă, care abordează, în continuare, această tematică specifică, dintre care ne face plăcere să vă reamintim Cel mai frumos tango din lume (24 februarie), La Bohème de Giacomo Puccini (26 februarie), Povestirile lui Hoffmann de Jacques Offenbach (27 februarie), Recital de Arii și Lieduri (28 februarie) și La Traviata de Giuseppe Verdi (28 februarie).
Legendarul dirijor Charles Dutoit va dirija orchestra Filarmonicii George Enescu, pe 27 și 28 februarie, cu violonista Ioana Cristina Goicea, Artist în rezidență în Stagiunea 24/25 , în calitate de solistă a Concertului nr. 2, în sol minor, pentru vioară și orchestră, op. 63, de Serghei Prokofiev. Programul va include și faimoasa suită Pasărea de foc (1919) de Igor Stravinski și cunoscuta Simfonie nr. 9, în mi minor, Din lumea nouă, op. 95 de Antonín Dvořák. Biletele sunt disponibile pe www.oveit.com sau direct la linkul https://oveit.com/hub/org/l7PDAr7y, iar întregul calendar al Stagiunii 2024/2025 poate fi văzut aici https://filarmonicaenescu.ro/ro/evenimente .
Musicalul prinde din ce în ce mai mult teren pe piața de spectacole din România. Din ce în ce mai mulți regizori, creatori, actori, muzicieni, cântăreți sunt atrași de această zonă magică, spectaculoasă și extrem de dificilă, o zonă care cere performanță maximă, multă muncă, dar și multă investiție financiară. Și totuși, de unde-de neunde, se găsesc oameni întreprinzători care să susțină aceste demersuri muzicale și artistice. Și astfel publicul din România începe să se bucure tot mai des de montări ale unor titluri celebre ale genului. Unele mai reușite, altele mai puțin - important este că se întâmplă, că există o deschidere și un început.
|
Tudor SicomasJurnalist teatral si critic de arta (si aici includ cam orice tine de acest domeniu, al frumosului, al esteticului: opera, balet, dans contemporan, pictura, muzee, manifestari artistice de tot soiul si de toate genurile). Am absolvit UNATC „I.L. Caragiale”, din Bucuresti, Facultatea de Teatru, Departamentul Teatrologie, Management cultural, Jurnalism teatral. Stiu, suna pompos. Si chiar si e, caci aici am invatat cam tot ce stiu acum – critica comparata, istoria teatrului romanesc, istoria teatrului universal si inca multe multe altele. Archives
August 2024
Categories |