Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice. Primele evenimente, programate în 5 martie, 29 martie şi 19 aprilie îi aduc în faţa publicului pe tenorul Ştefan von Korch, MH Orchestra şi dansatorii TangoPasion, respectiv şi pe baritonul Adrian Mărcan şi baritonul Lucian Petrean.
0 Comments
Tango. Radio & Juliet și Don Giovanni, la început de februarie, pe scena Operei Naționale București1/30/2024 Începutul lunii februarie aduce, pe prima scenă lirică a României, spectacolul coupé de dans contemporan Tango. Radio & Juliet de Edward Clug și opera Don Giovanni de Wolfgang Amadeus Mozart.
Uneori e bine să lași lucrurile să se așeze. Să nu te arunci în a scrie ori vorbi imediat despre cele văzut și auzite. Cel puțin, uneori asta mi se întâmplă după o reprezentație care are un impact puternic asupra mea.
Primul recital al anului 2024 din cunoscuta serie „Concertele Enescu” aduce în fața publicului londonez, joi, 1 februarie 2024, de la ora 19:00, concertul „Un artist, un pian și un țambal – clasic, jazz, folclor”, susținut de pianistul și compozitorul Cătălin Răducanu la sediul ICR Londra.
COMUNICAT DE PRESĂ. Cântarea timpurilor și instrumente de epocă miercuri seară la CÂNTAREA OMENIEI1/24/2024 Miercuri 24 ianuarie 2024, la ARTHUB București continuă festivalul eclectic CÂNTAREA OMENIEI. Cea de-a patra seară se deschide cu “Cântarea timpurilor”, o întâlnire spectacol care pune față în față experiența octogenară a unei vieți întregi dedicate muzicii a tenorului Vladimir Popescu-Deveselu și spiritul cultivat și sprinten al mai tânărului său coleg Mihai Cojocaru, chitarist și muzicolog. Publicul va putea vedea cum discută muzicienii între ei, un dialog cu atât mai spumos cu cât ambii invitați sunt adevărate enciclopedii culturale.
Tenorul Ştefan von Korch lansează o invitaţie video la concertul de arii şi duete romantice “CHANSONS D’AMOUR,” eveniment ce va deschide luna iubirii la Sala Dalles din capitală, fiind programat pe 3 februarie de la ora 19.00.
Există regii și Regii. Există regizori și Regizori. Există spectacole și Spectacole. Există voci și Voci. Azi, la Opera Națională București, am avut parte numai de întâlniri și descoperiri cu majuscule. Azi, la Opera Națională București a fost o sărbătoare a cântului, a vizualului, a frumosului din toate punctele de vedere. Azi, la Opera Națională București a fost “DescOperă LA TRAVIATA”, o creație de zile mari și de neuitat din cadrul Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical “Ludovic Spiess”, imaginată de incredibil de inventivul și originalul Alexandru Nagy, acest tânăr Regizor de operă cu un viitor strălucit.
Joi, 25 ianuarie, ora 19:00, Filarmonica Pitești prezintă Gala de Operă/Concert Aniversar – Mozart-Verdi susținută de orchestra Filarmonicii Pitești, la pupitrul dirijoral se va afla maestrul Cătălin Toropoc, și de soliștii din țară și străinătate. Soprana Alexandra Grigoraș (Italia), baritonul Adrian Marcan - Opera Națională București și tenorul Andrei Manea - Opera Națională Română Cluj-Napoca.
Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, l-a decorat cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Comandor, pe preşedintele Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, compozitorul și muzicologul Dan Dediu, „în semn de apreciere pentru valoroasa operă și activitate de promovare internațională a muzicii și compozitorilor români, precum și pentru îndelungata contribuție la dezvoltarea învățământului superior de specialitate din România”.
ANTOLOGIA MUZICII ROMÂNEŞTI, un proiect de anvergură inițiat de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, a ajuns la ediția cu numărul 20. Finanțat de Ministerul Culturii și Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, derulat în parteneriat cu Societatea Română de Radio și publicat de Editura Muzicală, proiectul propune un set de 8 CD-uri cu muzică românească ce concentrează importante opusuri simfonice, camerale, vocal-instrumentale, opere, precum și lucrări de muzică uşoară și jazz. Setul de 8 CD-uri are un caracter preponderent informativ şi cuprinde o arie largă şi variată de compozitori şi creaţii, în interpretări de referință și înregistrări de calitate, ce sunt puse la dispoziția radiourilor, instituţiilor artistice, de învăţământ şi mass-media, bibliotecilor şi fonotecilor din ţară şi străinătate în scop promoțional.
|
Tudor SicomasJurnalist teatral si critic de arta (si aici includ cam orice tine de acest domeniu, al frumosului, al esteticului: opera, balet, dans contemporan, pictura, muzee, manifestari artistice de tot soiul si de toate genurile). Am absolvit UNATC „I.L. Caragiale”, din Bucuresti, Facultatea de Teatru, Departamentul Teatrologie, Management cultural, Jurnalism teatral. Stiu, suna pompos. Si chiar si e, caci aici am invatat cam tot ce stiu acum – critica comparata, istoria teatrului romanesc, istoria teatrului universal si inca multe multe altele. Archives
August 2024
Categories |