Președintele juriului Secțiunii de violoncel din cadrul celei de a XIX-a ediții a Concursului Internațional George Enescu – maestrul Arto Noras - a anunțat care sunt cei 3 tineri violonceliști ce vor intra în finala competiției: Haddon Kay (SUA, 24 de ani), Yo Kitamura (Japonia, 20 de ani) și Ettore Pagano (Italia, 21 de ani).
0 Comments
Concursul Internațional de Canto este adresat tinerilor cântăreți de operă și este promovat și organizat de Departamentul Cultural al Municipalității din Arcore (MB) în colaborare cu mai multe instituții muzicale, ca parte integrantă a proiectului „Arcore – orașul muzicii” ajuns la cea de a cincea ediție, dedicat în acest an marelui compozitor Giacomo Puccini, la cei o sută de ani de la moartea sa. Concursul va avea loc în perioada 24-26 octombrie 2026 la prestigioasa Villa Borromeo D’Adda din Arcore, și se va desfășura sub patronajul Ministerului Culturii din Italia, al Provinciei Monza-Brianza, Municipalității din Arcore, Primăriei din Lucca, Consulatul General al României din Milano.
Violoncelistul Marin Cazacu și binecunoscutul ansamblu Violoncellissimo, au susținut duminică, 25 august, de la ora 19:00, în Parcul Ştirbei din Sinaia, un concert în aer liber, Clasic, Jazz, Rock and more…, avanpremieră a Turneului Clasic la Puterea a treia, care va avea loc în toamnă în întreaga ţară. Turneul Naţional Violoncellissimo - Clasic la Puterea a III-a, anul acesta la cea de-a șasea ediție, va avea loc în lunile octombrie şi noiembrie în întreaga țară și va ajunge în mari orașe ale României precum Iași, București, Ploieşti, Arad, Botoșani, Deva, Bistrița, dar și peste hotare. Detalii găsiți pe www.violoncellissimo.ro. Violoncellissimo este ansamblul alcătuit din unii dintre cei mai buni tineri violonceliști din țară, unul dintre cele mai cunoscute ansambluri camerale românești din ultimii 20 de ani și s-a format la inițiativa renumitului violoncelist Marin Cazacu, care, alături de actuali și foști studenți ai săi, a deschis, astfel, un nou drum în promovarea muzicii și tinerilor talentați din România. Festivalul Internațional ”Enescu și Muzica lumii” a însemnat de-a lungul celor 25 de ani de existență nu doar cel mai important reper cultural de mare amploare pentru a doua cea mai importantă zonă turistică a României (după litoral) în perioada estivală, adesea cu extensie până la Brașov și Sibiu, ci și locul de întâlnire al celor mai importanți muzicieni români din țară și din diaspora. Marin Cazacu este directorul general al Filarmonicii George Enescu, profesor la Universitatea Națională de Muzică din București, iar în 1998 a fondat cvartetul Cellissimo, prezent pe scenele portugheze în 2013, la CCB (Lisabona) și Casa da Música (Porto). Maestrul Marin Cazacu a cântat alături de Ghennadi Rojdestvenski, Sergiu Comissiona, Horia Andreescu, Antoni Ros Marba, Vladimir Orlov, Radu Aldulescu, Jeremy Menuhin și alții. De asemenea, a avut multiple apariții la festivaluri internaționale precum cele de la Berlin, Hong- Kong, Macao, München, Milano, Osaka, Seoul, Tokio. ITINERAR Avanpremiere în festivaluri de vară 10 iulie, ora 19.30 – Bucureşti, Ateneul Român, în Festivalul Vara Magică. 19 iulie, ora 20 – Sibiu, Piaţa Mare din Sibiu, în Festivalul Classic for Pleasure 25 august, ora 19:00 – Sinaia, Parcul Ştirbei – în Festivalul “Enescu şi muzica lumii” Selecţiuni din itinerariul turneului național din toamnă (in progress) 11 octombrie, ora 19 - Arad, Palatul Culturii 13 octombrie, ora 19 – Bistriţa, Palatul Culturii 18 octombrie, ora 19 – Ploiești, Sala Filarmonicii 26 octombrie, ora 19 - București – Ateneul Român 1 noiembrie ora 19 – Botoşani – Sala Filarmonicii Programul final pe www.violoncellissimo.ro Producător: Pro Contemporania
Partener principal: BRD Groupe Société Générale Coproducător: Radio România Partener de tradiție: JTI Partener: The Culture Club Sponsori : AQUA Carpatica Parteneri : Institutul Cultural Român, Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română Parteneri media: Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Regional, Mediatrust, România TV, Liternet, Agenția de carte, Ziarul Metropolis, RFI România, Cronicari digitali, www.demilioane.ro. Parteneri culturali şi organizatori locali: Primăria Orașului Sinaia, Filarmonica din Arad, Consiliul judeţean Vrancea, Centrul Cultural Drăgan Muntean Deva, Primăria Municipiului Deva, Colegiul Național Decebal din Deva, Primăria Municipiului Bistriţa, Centrul cultural George Coşbuc din Bistriţa, Palatul Culturii din Bistriţa, Ateneul Naţional din Iaşi, Palatul Culturii din Iaşi, Filarmonica Paul Constantinescu din Ploieşti, Filarmonica George Enescu din Bucureşti, Filarmonica George Enescu din Botoşani Gala Salbek Opera Festival, care a avut loc duminică, 25 august, pe platoul din faţa Palatului Administrativ din Arad, a încheiat cea de-a doua ediție a International Salbek Opera Masterclass și, totodată, Zilele Aradului.
Concertul extraordinar de operă în aer liber a fost susținut de Orchestra Filarmonicii din Arad, dirijată de David Crescenzi, alături cei patru soliști, soprana Valentina Naforniță, mezzosoprana Ruxandra Donose, tenorul Ramón Vargas și soprana Leontina Văduva, împreună cu o parte dintre cursanții International Salbek Opera Masterclass. Romanian Music Pocket Scores este o iniţiativă care vine în întâmpinarea numeroaselor cereri de partitură muzicală românească, luată de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor în idea reeditării sub o formă nouă a unor partituri de muzică românească deja publicate la Editura Muzicală a UCMR în deceniile anterioare. Acest repertoriu va fi îmbogățit și prin editarea unor alte lucrări ce n-au fost tipărite anterior și sunt gata de a fi integrate în viața de concert din România și din străinătate. Există multe semnale din țară și de dincolo de granițe care au impulsionat ideea de a demara acest proiect strategic de editare a partiturilor, cele mai cerute în viața de concert și în cercetarea muzicologică.
Joi, 5 septembrie 2024, ora 19:00, terasa verde de la Green Hours se învăluie în parfum de mare și de soare și devine scena unui concert de tango susținut de Alexandru Nucă (bandoneon) și Maxim Belciug (chitară). Cei doi artiști vor aduce în cea mai boemă grădină din București acorduri pasionale de tango, milonga, valsuri cu gust de visuri pierdute și alte finețuri verzi-albastre, senzuale ori sărate, ca-n versul lui Borges: “corzi aspre de chitară laborioasă, / urzind într-o milongă furtunoasă / și chef, și inocență, și sfidare.”
Violoncelistul Arto Noras este noul Președinte al Juriului pentru Secțiunea violoncel a Concursului Internațional George Enescu, iar maestrul Dan Prelipcean se alătură juriului, modificare datorată faptului că, din motive medicale, maestrul David Geringas nu mai poate sosi la București.
Actuala ediție a Concursului Internaţional “George Enescu” a început pe 31 august şi va dura până pe 27 septembrie. Cel mai important concurs de muzică clasică din România şi unul dintre cele mai cunoscute din lume a fost inițiat în 1958, dovedindu-se o veritabilă rampă de lansare a tinerilor interpreți români și străini.
Pentru apropierea muzicienilor și publicului de fenomenul sonor contemporan, directorul artistic al Festivalului și Concursului Internațional “George Enescu”, dirijorul Cristian Măcelaru a lansat o provocare interpreților înscriși în competiție, propunând în repertoriul cerut concurenților ce trec în a doua etapă la fiecare dintre cele 3 secțiuni instrumentale (pian, vioară, violoncel), câte o piesă solo impusă, scrisă special pentru această ocazie de 3 compozitori români laureați ai unor ediții precedente. Sâmbătă, 31 august 2024, ora 18:00, va debuta la București unui dintre cele mai importante evenimente culturale ale țării: Concursul Internațional George Enescu.
Ajuns la cea de-a XIX-a ediție, Concursul Internațional George Enescu aduce împreună tineri muzicieni talentați din întreaga lume, celebrând astfel moștenirea culturală a muzicianului George Enescu. În fiecare an aștept cu nerăbdare finalul lunii august și întreaga lună septembrie. Nu doar datorită răcorii pe care o visez în acele zile toride de vară, dar și datorită celor aproape 30 de zile de muzică clasică în sunetele căreia se îmbracă Bucureștiul nostru caleidoscopic. Fie că este vorba de Concursul Internațional “George Enescu” ori de Festivalul Internațional cu același nume, finalul verii și începutul toamnei înseamnă pentru mine revenirea în sălile Ateneului Român, a Radiodifuziunii române și a altor asemenea locații în care timp de o lună răsună armonii și acorduri ale marilor compozitori clasici, moderni și contemporani în interpretări de marcă ale unora din cei mai mari muzicieni ai lumii.
|
Tudor SicomasJurnalist teatral si critic de arta (si aici includ cam orice tine de acest domeniu, al frumosului, al esteticului: opera, balet, dans contemporan, pictura, muzee, manifestari artistice de tot soiul si de toate genurile). Am absolvit UNATC „I.L. Caragiale”, din Bucuresti, Facultatea de Teatru, Departamentul Teatrologie, Management cultural, Jurnalism teatral. Stiu, suna pompos. Si chiar si e, caci aici am invatat cam tot ce stiu acum – critica comparata, istoria teatrului romanesc, istoria teatrului universal si inca multe multe altele. Archives
August 2024
Categories |