Institutul Cultural Român de la Londra şi Ambasada României la Londra au onoarea de a invita publicul londonez în data de 7 decembrie, la sediul din Belgrave Square, ora 19:00, la un recital de gală dedicat Zilei Naționale a României, protagoniştii serii fiind două personalități de excepție ale scenei lirice internaționale.
0 Comments
COMUNICAT DE PRESĂ. Muzici ale filmului istoric românesc la Opera Naţională Bucureştipe 12 decembrie12/6/2023 Un concert- spectacol extraordinar de de muzică de film va avea loc la Opera Naţională din Bucureşti pe 12 decembrie 2023, de la ora 19, organizat de Universitatea Națională de Muzică din București, în parteneriat cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Opera Națională din București, Arhiva Națională de Filme și universități de teatru și film din țară.
În data de 8 decembrie, de la ora 11, va avea loc la sala de vizionări a Universității Naționale de Muzică din București (corp Mediatecă) o masă rotundă, în cadrul căreia vor fi analizate principalele realizări ale proiectului Arhiva română a muzicii simfonice (Romanian Archive of Symphonic Music), inițiat de Universitatea Națională de Muzică din București, în parteneriat cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România şi finanţat prin Fondul de Dezvoltare Instituţională (FDI). În legătură cu acest eveniment, coordonatoarea proiectului, Florinela Popa, a declarat: „Proiectul Arhiva română a muzicii simfonice a fost gândit ca un portal spre muzica simfonică românească din perioada 1950-2020, oferind muzicienilor accesul la un important fond repertorial. La finele celor aproape opt luni de proiect, avem conturată o «hartă» a creației simfonice autohtone din ultimii 70 de ani, sub forma unui triplu catalog alcătuit pe genuri, cronologic și alfabetic, ce va putea fi consultat online. În procesul de documentare, parteneriatul cu UCMR a avut un rol major, facilitând identificarea unui număr important de manuscrise și partituri reprezentative. Pe lângă digitalizarea materialului existent, proiectul și-a propus să evidențieze procesul creator specific muzicii simfonice, prin conferințe ținute de către maeștri ai genului, dar și printr-o serie de exegeze realizate de către nume prestigioase ale componisticii și muzicologiei românești. Prezentarea acestor cercetări (ce urmează a fi incluse într-un volum cu titlul Muzica simfonică românească între 1950-2020) va fi punctul forte al mesei rotunde din 8 decembrie”.
Aceasta este o cronică despre frumusețe, grație, eleganță și recunoștință.
În seara de 4 decembrie, începând cu ora 18:30, Studioul Experimental în Artele Spectacolului Muzical ,,Ludovic Spiess” vă invită să descoperiți o reinterpretare captivantă a celebrei capodopere a lui Verdi - „La Traviata”. O premieră-spectacol numită „DescOperă La Traviata” va lua viață sub bagheta regizorului Alexandru Nagy și a coregrafei Sandra Mavhima.
Pianista Alexandra Dariescu se pregătește să încânte publicul cu prima reprezentație din România a spectacolului "The Nutcracker and I", o coproducție a Artexim, a Teatrului Național de Operetă și Musical Ion Dacian și a Fundației Art Production, pe 19 decembrie 2023, în București. Un spectacol extraordinar, cu elemente revoluționare, ce cuprinde animații de ultimă oră, dans și efecte digitale, care promite să transporte publicul într-o lume fantastică, reimaginând clasicul atemporal într-o manieră inedită.
Începutul ultimei luni a anului aduce pe scena operei din București un spectacol al Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical ,,Ludovic Spiess” (DescOperă La Traviata), conferințele operei (Scena Gândirii îl va avea ca invitat pe președintele Academiei Române, istoricul Ioan-Aurel Pop), două titluri de operă (La Traviata de Giuseppe Verdi și Lohengrin de Richard Wagner) și un balet (Spărgătorul de nuci de Piotr Ilici Ceaikovski).
Orchestra Operei Naționale București, condusă de dirijorul Daniel Jinga, solistă soprana Oana Șerban, a concertat în această seară în sala Das MuTh din Viena, cu ocazia Zilei Naționale a României. În program s-au regăsit valsuri celebre din repertoriul universal şi românesc, semnate de Johann Strauss (fiul), Johann Strauss (tatăl), Eduard Strauss, Richard Strauss, Fritz Kreisler, Iosif Ivanovici, Eugen Doga, George Grigoriu, Ciprian Porumbescu și alții.
Tinerii muzicieni din întreaga lume sunt aşteptaţi să se înscrie la cele patru secțiuni ale Concursului: violoncel, vioară, pian și compoziție
Ziua Națională a României, precum şi aniversarea a 155 de ani de la fondarea Filarmonicii "George Enescu" vor fi sărbătorite printr-o serie de concerte la Roma şi la Bucureşti, desfăşurate luni, 27 noiembrie 2023, la Sala Sinopoli a Auditoriumului Parco della Musica din Roma, iar miercuri, 29 noiembrie şi joi, 30 noiembrie 2023, la Ateneul Român din Bucureşti. Cu acest prilej, Orchestra Simfonică a Filarmonicii "George Enescu" îl va avea la pupitru pe dirijorul său principal, Leo Hussain, iar solist va fi violoncelistul Andrei Ioniţă, câștigător al Concursului Ceaikovski în anul 2015 și artist în rezidență al Filarmonicii" George Enescu" în stagiunea curentă.
|
Tudor SicomasJurnalist teatral si critic de arta (si aici includ cam orice tine de acest domeniu, al frumosului, al esteticului: opera, balet, dans contemporan, pictura, muzee, manifestari artistice de tot soiul si de toate genurile). Am absolvit UNATC „I.L. Caragiale”, din Bucuresti, Facultatea de Teatru, Departamentul Teatrologie, Management cultural, Jurnalism teatral. Stiu, suna pompos. Si chiar si e, caci aici am invatat cam tot ce stiu acum – critica comparata, istoria teatrului romanesc, istoria teatrului universal si inca multe multe altele. Archives
November 2023
Categories |