Este anul centenar Puccini. Comemorăm trecerea sa în neființă. Dar totuși celebrăm existența sa și îi aducem mulțumiri pentru comoara muzicală inestimabilă pe care ne-a oferit-o. Și în ce alt mod mai frumos ne putem exprima recunoștința dacă nu prin prezența la spectacolele cu operele sale și prin aplauzele pe care le dedicăm nu doar artiștilor ci însăși creației pucciniene? Cât despre interpreți, modul lor de a-i aduce un superb omagiu maestrului de la Torre del Lago este să dea glas și viață puternicelor și foarte umanelor personaje pe care Puccini le-a creat de-a lungul carierei sale.
0 Comments
Festivalul ”CHEI” - 15 al UNMB la Bucureşti, între 6 şi 12 aprilie, la Ateneu, Operă şi UNMB3/28/2024 În anul în care aniversează 160 de ani de existenţă, Universitatea Națională de Muzică din București (UNMB) invită publicul la a XV-a ediție a Festivalului "CHEI", între 6 şi 12 aprilie 2024, în sălile bucureştene consacrate, dar şi în spaţiile proprii de concert şi spectacol.
Finalul lunii martie aduce spectacole remarcabile și de neratat la operă. Pe scena Operei Naționale București vor urca Oana Pellea, Ștefan Pop, Iulia Isaev și Ionuț Pascu într-un tur de forță cu două titluri impresionante Tosca de Puccini și Callas – Oana Pellea de Terrence McNally.
Vouă vi s-a întâmplat vreodată să plângeți la un spectacol de balet? Sau să asistați la o asemenea reprezentare scenică unde dansul se îmbină și se confundă cu teatrul, pentru simplul fapt că balerinii nu doar că dansează, dar JOACĂ, precum cei mai buni actori?! Nu?! Atunci vă spun eu că puteți avea o asemenea experiență revelatoare și cathartică la Opera Națională București. Urmăriți programul și luați-vă bilete la cea mai recentă premieră susținută de Baletul Operei Naționale București - “Tevye”. E meta-balet. E un adevărat performance în care nu vezi nici balerini, nici actori, ci artiști în toată complexitatea ființei și talentului lor.
Seria de concerte Musical Extravaganza continuă aducă stele ale operei şi operetei pe scena Sălii Dalles. Invitatul lunii Martie este baritonul Adrian Mărcan, care i se alătură tenorului Ştefan von Korch, într-un program de canzonete şi zarzuele celebre. Cei doi solişti vor fi acompaniaţi de apreciatul pianist Alexandru Burcă, în concertul ce va avea loc pe 29 Martie.
Miercuri (27 martie) și vineri (29 martie), ora 18:30, Opera Națională București vă invită la spectacolul Tosca de Giacomo Puccini. Sub bagheta dirijorului Daniel Jinga, pe prima scenă operistică a capitalei, vor putea fi admirați doi dintre cei mai apreciați, pe plan internațional, artiști lirici români ai momentului: tenorul Ștefan Pop (în rolul Mario Cavaradossi) și baritonul Ionuț Pascu (în rolul Scarpia). În rolul titular, publicul spectator se va putea bucura de interpretarea unei soliste pe măsura invitaților, soprana Iulia Isaev.
Devin din nou din ce în ce mai dese serile de la Opera Națională București după care plec cu un preaplin de frumusețe și atingere de undeva din altă lume. Și asta nu poate fi decât un lucru bun, atât pentru instituție, cât și pentru ceea ce înseamnă opera în rândul publicului, mai ales al celui tânăr. Pentru că și acesta este un aspect care trebuie subliniat - opera bucureșteană întâmpină din ce în ce mai mulți tineri în rândul publicului său. Așa ca, dragi cârcotași, permiteți-mi să vă contrazic și să vă spun cu fermitate - opera nu moare, opera nu va muri. Arta cantului, arta spectacolului, arta aceasta care spune povești pe scenă prin intermediul muzicii și al glasului uman va trăi pururi, cu atât mai mult cu cât noi și noi generații vor descoperi capodoperele trecute, cu atât mai mult cu cât direcțiunile instituțiilor, regizorii de operă și interpreții vor înțelege și vor accept să facă din operă un organism viu, un vehicul pentru exprimare artistică a gândurilor si ideilor, întorcând-o cu spatele la vetust și arătându-i drumul nou (desigur, în limitele bunului simț și al conformării cu libretul).
Joi (21 martie) și vineri (22 martie), ora 18:30, pe prima scenă lirică a capitalei, vom putea admira, în premieră în România și sub bagheta dirijorului Daniel Jinga, spectacolul de dans contemporan Tevye de Olivier Truan, care a avut premiera mondială, pe 20 noiembrie 2015, la Teatrul Basel din orașul elvețian omonim. După cum sugerează și titlul, opera simfonică a pianistului, compozitorului și producătorului elvețian Truan – pusă în scenă de renumitul coregraf de balet modern Richard Wherlock – se bazează pe romanul Tevye the Milkman (Tevi lăptarul) de Sholem Aleichem, care a stat la baza unuia dintre cele mai îndrăgite musicaluri de pe Broadway, Fiddler on the Roof (Scripcarul pe acoperiș), distins cu nouă premii Tony. De la premiera newyorkeză din 1964 și până la ecranizarea din 1971, nu a mai fost decât un pas, făcut de regizorul Norman Jewison, care i-a adus titlului celebritatea universală.
BALUL OPEREI 2024 marchează aniversarea celei de-a 30-a ediții a unui eveniment în cadrul căruia eleganța și rafinamentul vor fi celebrate printr-un program muzical special și invitați de renume internațional, fiind o coproducție de înaltă ținută realizată de Opera Națională Română Cluj-Napoca și Fundația Transilvania Leaders. Se anunță o seară de neuitat, în care atmosfera festivă va cuceri prin fiecare detaliu!
Vibranta canzonetă “O Sole Mio,” sentimentala “Mamma,” sau fermecătoarea “Santa Lucia” sunt doar câteva dintre titlurile de referinţă cu care tenorul Ştefan von Korch şi baritonul Adrian Mărcan vor aprecia onora şi celebra femeia în concertul “O SOLE MIO” programat pe 29 martie la Sala Dalles, de la ora 19.00. Spectacolul, ce face parte din seria de evenimente MUSICAL EXTRAVAGANZA îşi propune o călătorie sonoră printre arii, canzonette şi zarzuele îndrăgite, cu un accent deosebit pe interpretare pasională și plină de intensitate.
|
Tudor SicomasJurnalist teatral si critic de arta (si aici includ cam orice tine de acest domeniu, al frumosului, al esteticului: opera, balet, dans contemporan, pictura, muzee, manifestari artistice de tot soiul si de toate genurile). Am absolvit UNATC „I.L. Caragiale”, din Bucuresti, Facultatea de Teatru, Departamentul Teatrologie, Management cultural, Jurnalism teatral. Stiu, suna pompos. Si chiar si e, caci aici am invatat cam tot ce stiu acum – critica comparata, istoria teatrului romanesc, istoria teatrului universal si inca multe multe altele. Archives
August 2024
Categories |