La Bohème de G. Puccini, singurul titlu ce poate fi văzut în două versiuni interpretative la Bucharest Opera Festival – All Puccini Edition, va fi prezentat sâmbătă, 15 iunie, ora 19:00 pe scena operei bucureştene de Teatrul Naţional de Operă şi Operetă „Nae Leonard” din Galaţi.
0 Comments
Il Trittico – mai exact cele trei opere pucciniene într-un act Il Tabarro, Suor Angelica, Gianni Schicchi, capodopere din care orice iubitor de operă cunoaşte celebra arie O mio babbino caro – va fi prezentat la Bucharest Opera Festival – All Puccini Edition de compania Operei din Braşov. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Cristian Sandu (invitat), iar scenografia și costumele sunt create de Rodica Garștea.
Spectacolul La Rondine de G. Puccini, este un titlu cu care vine la Bucharest Opera Festival – All Puccini Edition joi, 13 iunie, ora 19:00, pe scena ONB, Opera Maghiară din Cluj Napoca, care reuşeşte – ca de fiecare dată în ultimii trei ani –, să surprindă prin curajul şi unicitatea alegerilor repertoriale, marcând faptul că este prima companie de operă care a venit în turneu la Bucureşti în urmă cu mai bine de un secol şi jumătate. 1860 cu 11 titluri jucate în prezenţa în Alexandru Ioan Cuza.
Repetițiile pentru Shrek, cel mai așteptat musical de anul acesta din România, sunt în toi. Zeci de artiști, în frunte cu o distribuție de excepție printre care Horia Brenciu și Dan Helciug (Shrek), Oana Laura Gabriela și Bianca Purcărea (Fiona), Adrian Nour (Măgărușul), Julie Mayaya (Dragonița), Andrei Petre și Ernest Fazekaș (Lord Farquuad) repetă zile și nopți la rând ca totul să iasă perfect pe 8 și 9 iunie la Sala Palatului, atunci când are loc premiera faimosului spectacol. Jucat inițial pe Broadway la New York, spectacolul din România este produs de Opera Națională București și Musicals.ro, aceeași echipă din spatele altor producții de succes precum “Fantoma de la Operă”, “Mamma Mia” și “My Fair Lady”.
Muzica este limbajul universal ce ne poartă într-un voiaj cultural în jurul lumii, pornind de pe scena sălii Dalles. Inedită, vibrantă şi plină de pasiune, incursiunea va ajunge, prin sonorităţi specifice, din România, Europa balcanică și cea occidentală, tocmai până în America de Nord și Sud, Africa şi Asia. Artişti de prestigiu se vor angrena în acest dialog intercultural, ca o sărbătoare a muzicii fără frontiere.
„A fost o fată ca niciodată” este un spectacol muzical original produs de WE ARE ONE, compania de teatru interogativ fondată de actrița Otilia Panainte și a fost realizat la Stația Muzicală Cluj, unde a și fost prezentat între 24-26 mai. Premiera la București va avea loc la Teatrul POINT, între 7 și 9 iunie. Intrarea este gratuită și se face pe bază de rezervare pe site-ul locației.
Opera Națională Română Timișoara prezintă miercuri, 12 iunie, ora 19:00, pe scena ONB, la Bucharest Opera Festival – All Puccini Edition, spectacolul Turandot de G. Puccini, considerată ultima mare operă italiană, una dintre cele mai frumoase scrise vreodată.
Evenimentul se bucură și de sprijinul Institutului Cultural Italian și al Ambasadei Italiei, sub egida Anul Puccini în România, conducerea muzicală va fi asigurată de maestrul Guido Mancusi, regia poartă semnătura lui Corneliu Murgu, decorurile și costumele sunt creația lui Mario de Carlo. În distribuție: Principesa Turandot – soprana Dragana Radaković, Calaf – tenorul Bogdan Zahariea, Timur – basul Gelu Dobrea, Liu - soprana Mihaela Marcu, Ping – baritonul Mihail Dogotari, Pang – tenorul Cristian Bălășescu, Pong – tenorul Cosmin Ifrim. În luna iunie, violoniștii Liviu Prunaru și vioara Stradivarius ”Pachoud” și Gabriel Croitoru, cu Guarneri del Gesù ”Catedrala” (pusă la dispoziție de Muzeul Național „George Enescu”, în al cărui patrimoniu se află) se vor duela, acompaniați de pianistul Mihai Ungureanu, pe scene din Deva (3 iunie), Sibiu (4 iunie), Bistrița (5 iunie), Botoșani (7 iunie), Chișinău (8 iunie), Iași (11 iunie), Caracal (12 iunie).
Violonistul Gabriel Croitoru: ”Puţină lume are şansa să asculte, în acelaşi timp, două instrumente de calibrul acesta.” Violonistul Liviu Prunaru: ”Publicul care se bucură este singurul și adevăratul învingător al acestui duel.” Gala premiilor UCMR, ediţia a 53-a, va avea loc la Opera Naţională din Bucureşti, pe 2 iunie5/28/2024 Gala premiilor Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România - ediția 53-a, va avea loc pe 2 iunie, ora 17:00, la Opera Națională București şi va fi prezentată de preşedintele UCMR, compozitorul Dan Dediu.
Casa Eliad, bijuterie arhitectonică din secolul al XVIII-ea, va găzdui joi, 20 iunie, ora 19.30 recitalul susținut de soprana Cleopatra David și pianistul Ionuț Diaconu, în care lucrări de Liszt, Debussy, Ravel vor fi aduse în lumină pentru a celebra sosirea Solstițiului de vară. Intitulată "Armonii în grădina viselor", serata propune o călătorie sonoră ilustrată prin rafinament, virtuozitate și emoție.
|
Tudor SicomasJurnalist teatral si critic de arta (si aici includ cam orice tine de acest domeniu, al frumosului, al esteticului: opera, balet, dans contemporan, pictura, muzee, manifestari artistice de tot soiul si de toate genurile). Am absolvit UNATC „I.L. Caragiale”, din Bucuresti, Facultatea de Teatru, Departamentul Teatrologie, Management cultural, Jurnalism teatral. Stiu, suna pompos. Si chiar si e, caci aici am invatat cam tot ce stiu acum – critica comparata, istoria teatrului romanesc, istoria teatrului universal si inca multe multe altele. Archives
August 2024
Categories |