Horaţiu Mălăele şi Emilia Popescu, sub semnul lui Ion Caramitru
La steaua… primul spectacol din seria Cuvinte, necuvinte... poate fi văzut la Sala Studio a Teatrului Naţional I.L. Caragiale pe 15 decembrie 2022, ora 20.00. Horaţiu Mălăele şi Emilia Popescu vor recita sub semnul lui Ion Caramitru, în ambianţa muzicală creată de Cătălin Răducanu, într-un spectacol unic de poezie şi muzică ale cărui taine vă lăsăm să le descoperiţi atunci.
0 Comments
Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, va prezenta, în premieră absolută, spectacolul ALEGEREA, ce are la bază piesa într-un act scrisă în 1960 la Versoix de către Majestățile Lor Regele Mihai I și Regina Ana. Evenimentul va avea loc vineri, 18 noiembrie 2022, ora 19:00 la Sala I.D. Sîrbu și se va desfășura în prezența Alteței Sale Regale, Principesa Sofia.
Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București își demonstrează și ne demonstrează încă o dată că reușește, încetul cu încetul, să își recapete locul de onoare ca prima scenă a țării. Din ce în ce mai multe titluri atractive, din ce în ce mai mulți regizori (atât clasici, cât și inovatori), din ce în ce mai multe spectacole care mai de care mai interesante – fie că produc sau nu controverse – se desfășoară pe scenele instituției. Nume sonore de actori români evoluează în toate aceste spectacole ce nu au cum să nu atragă publicul, dar și alți artiști în sală.
Știți sentimentul acela când rămâi fără aer? Când nu mai poți respira? Când te sufoci, dar simți că vrei să continui să trăiești, dar te întrebi cum poți face asta? Ei bine, acestea sunt exact lucrurile pe care le-am simțit (și cred că nu numai eu) în timpul și în urma unuia dintre cele mai cutremurătoare și necesare spectacole de teatru din România din ultimul timp – Băieții de zinc, de la Teatrul Bulandra din București. Nu ai cum să nu ieși cu o mie de întrebări din sala de spectacol, întrebări la care te chinui zile întregi să găsești răspunsuri cât mai viabile și plauzibile. Căci vorbim despre o experiență teatrală care are de-a face cu fiecare dintre noi, privitorii.
Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova a programat în datele de 29 și 30 octombrie 2022, două reprezentații ale spectacolului Richard al III-lea de William Shakespeare, regia László Bocsárdi, producție ce îl are în rolul principal pe Sorin Leoveanu. Evenimentele vor avea loc în Sala „Amza Pellea” a teatrului, cu începere de la ora 19:00.
Prima reprezentație a acestui spectacol a avut loc în cadrul celei de a XIII-a ediții a Festivalului Internațional Shakespeare de la Craiova, fiind o coproducție a Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova și a Festivalului Internațional Shakespeare. Teatrul Masca deschide stagiunea cu premiera “GARA”, regia și scenariul Mihai Mălaimare. Spectacolul va avea loc la sediul teatrului din Cartierul Militari, vineri, 21 octombrie și sâmbătă, 22 octombrie, începând cu ora 19.00.
În 21 şi 25 octombrie 2022, de la ora 20.00, vă invităm, în arena (!) Sălii Studio a Teatrului Naţional I.L. Caragiale din Bucureşti, la premiera spectacolului CREATORUL DE TEATRU, piesa unuia dintre cei mai importanți dramaturgi austrieci contemporani, Thomas Bernhard, în regia lui Alexandru Dabija, cu Marcel Iureș în rolul titular.
Luna octombrie aduce o nouă serie de spectacole pe scenele Teatrului Naţional I.L. Caragiale din Bucureşti, îmbogăţind afişul repertorial al stagiunii cu titluri incitante, susţinute de actori din toate generațiile și semnate de regizori de primă mărime.
Teatrul EXCELSIOR vă invită, pe 7, 8, 9 octombrie 2022, de la ora 19:00, la premiera spectacolului APROAPE (titlu original Almost, Maine) de John Cariani, în regia lui Eugen Gyemant. O experiență necesară într-o lume care încurajează tot mai mult însingurarea și lipsa de autenticitate. Spectacolul magic al Aurorei Boreale devine decorul perfect pentru spectacolul apropierii umane și declicul descoperirii de sine.
O seara lunga. O seara la teatru. O seara cu un urias text de teatru rusesc, rezolvat intr-o cheie contemporana, dar care nu cade nicio clipa in derizoriu si care este scuturata de orice urma de prafuiala si iz de naftalina. La Bulandra a fost, asadar, “Azilul de noapte”, de Maxim Gorki. Am citit piesa, am ascultat spectacolul radiofonic de acum 60 de ani. Dar astazi a fost prima data cand am vazut o montare live. Un text imens precum universul, care cuprinde esenta umanitatii si splendoarea mizeriei umane. O pleiada de personaje si caractere care insumeaza si generalizeaza ideea de Om, cu tot ce are mai bun si mai rau. Un text fara poveste, in care actiunea aproape ca lipseste, in care se discuta, se dezbate, se bea, se canta si se moare. Si moartea e ceva mai mult decat banal. Peste mortile din “Azilul de noapte” se trece ca peste un pahar spart. “Ce tampit!” se aude in final cand se afla ca Actorul s-a spanzurat. Si cam asa s-ar putea rezuma atitudinea celor din acest univers fata de evenimentul numit moarte.
|
Tudor SicomasJurnalist teatral si critic de arta (si aici includ cam orice tine de acest domeniu, al frumosului, al esteticului: opera, balet, dans contemporan, pictura, muzee, manifestari artistice de tot soiul si de toate genurile). Am absolvit UNATC „I.L. Caragiale”, din Bucuresti, Facultatea de Teatru, Departamentul Teatrologie, Management cultural, Jurnalism teatral. Stiu, suna pompos. Si chiar si e, caci aici am invatat cam tot ce stiu acum – critica comparata, istoria teatrului romanesc, istoria teatrului universal si inca multe multe altele. Archives
December 2022
Categories |