După mai bine de 60 de ani de carieră, actrița Adela Mărculescu vine în fața publicului cu o carte de povești și amintiri, „Adela - Tot ce mi-am dorit”, un volum care va fi lansat sâmbătă, 10 iunie, de la ora 11.00, în foaierul Tapiseria, la Sala „Ion Caramitru” a Teatrului Național I.L. Caragiale din București.
Marea actriță, acum în vârstă de 84 de ani, va fi însoțită în acest demers de numeroase personalități ale vieții culturale, de la ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, la scriitorul Dinu Săraru, fost director al Teatrului Național și autor al prefeței cărții, dar și actori ai TNB, printre care Marius Bodochi (Director Artistic al teatrului) și Dan Puric, sau regizorul Puiu Șerban și actorul și regizorul Dan Tudor, alături de numeroși alți colegi de scenă. Despre Adela Mărculescu s-au spus multe de-a lungul timpului, iar regizoarea Alice Barb a sintetizat perfect în câteva fraze complexa personalitate a marii actrițe: „O femeie talentată, frumoasă, entuziastă, generoasă şi mai ales tânără, mereu tânără. O femeie elegantă, cu o voce superbă şi o dicţie impecabilă care te poate face să plângi şi să râzi în acelaşi spectacol, demonstrând că este o profesionistă a emoţiei. O femeie care a traversat epocile şi modele cu graţie şi eleganţă, devenind o constantă a Teatrului Naţional. O actriţă minunată şi un om rar. Iată de ce orice aş scrie despre Adela nu se poate încheia decât cu acelaşi cuvânt: ADMIRAŢIE”. Cartea „Adela - Tot ce mi-am dorit” este scrisă de Ion Moldovan și publicată de Editura Ecou Transilvan din Cluj Napoca. Cu prilejul lansării de sâmbătă, 10 iunie, actrița Adela Mărculescu va susține și o sesiune de autografe în foaierul Sălii „Ion Caramitru”.
0 Comments
Acel moment…ACEL moment când pleci de la teatru bulversat. Când simți că vrei să vorbești numai despre ce ai văzut timp de zile întregi. Și când, totuși, nu îți vine să mai spui nimic pentru că știi că orice ai spune ar fi în van. Pentru că viată aia pulsândă și arzândă de pe scenă ar putea fi întinată de cuvinte prea sărace. Și acel moment când speri că așternând câteva vorbe în scris poate reușești să surprinzi 0,005% din ceea ce ai trăit alături de personajele acelea atât de dureros de măiastru scrise și de actorii care le interpretează atât de acut de bine, de implicat, de FRUMOS. Poți spune despre un actor că a jucat frumos? Da, poți. Rar, dar poți. Pentru că e vorba de frumusețea născută din talent și din suferința pe care acel actor o preia de la personaj și ți-o oferă ție, spectator umil. E frumusețea acelui act artistic pe care, ca și mine acum, îți vine să îl prinzi în pumn și să îl închizi în cutia sufletului. Și totul datorită unui moment prelungit pe parcursul a trei ore și ceva care trec ca dintr-o suflare, de parcă nu ar fi fost. Și momentul ăsta prelung îți aduce aminte de efemeritatea și forța, totodată, a teatrului.
Unde se termină teatrul și unde începe viața? Unde se termină realitatea și unde începe adevărul scenic? Trăim într-o societate virtuală? Ne ducem viețile precum Truman Burbank, fiind urmăriți în continuu de alți ochi scrutători? Ni se modifică existența de la un minut la altul și suntem puși în fața unor alegeri absurde? Sau totul este prestabilit?
Cercul de teatru AGIR - ImpACT ART vă propune comedia în 3 acte "Doctori de femei" după adaptarea lui Emanuel Pârvu a piesei lui Georges Feydeau "Tailleur pour dames", care se joacă cu același succes pe toate scenele lumii încă de la prima sa reprezentație în 1886.
Creatorul de Teatru - Marcel Iureș a cucerit publicul maghiar la Festivalul Theatre Olympics5/24/2023 Participarea în premieră a Teatrului Național I.L. Caragiale din București la Festivalul Internațional Theatre Olympics, care s-a desfășurat anul acesta în Ungaria, a fost încununată de succes, atât la publicul maghiar, cât și la critica de specialitate.
Spectacolul “Bătrâna şi hoţul’ cu Rodica Mandache şi Marius Manole are premiera pe 12 iunie5/23/2023 Rodica Mandache și Marius Manole anunță o nouă premieră: spectacolul Bătrâna și Hoțul se va juca pentru prima oară pe 12 iunie în București și va fi găzduit la TNB - Sala Studio. În direcția de scenă a lui Radu Ghilaș, Rodica Mandache, Marius Manole și Alin Aronovici se întrec în situații și replici savuroase, intr-o comedie polițistă ce va ține publicul în suspans. Un hoț tânăr, naiv și romantic intră într-un muzeu să fure o capodoperă. Custodele muzeului e o doamnă bătrână cu o energie atomică. Urmează o luptă îndârjită și până în ultima secundă nu știm „cine câștigă”. Doamna Rodica Mandache spune: „Voi juca într-un spectacol care va fi gata în 3 săptămâni. El a venit dintr-un ZBOR ÎN MEMORIE unde am găsit-o pe acea mare actrița Irina Răchițeanu–Sirianu. Ultimul ei spectacol este o comedie tragică, nu-i spun titlul până la premieră pentru ca sunt superstițioasă. Voi juca un rol frumos am si un partener grozav. În fiecare dimineață mă-ntreb cum de-am pus mâna pe el când el e disputat de toată „floarea cea vestită a mărețului apus”. Cu ocazia celebrării a 100 de ani de la nașterea regizorului Liviu Ciulei, de care este profund legată istoria Teatrului Bulandra, tinerii regizori sunt invitați să redescopere și să reinterpreteze Cum vă place, piesa lui Shakespeare care, în punerea în scenă a lui Ciulei din 1961, a marcat un moment esențial pentru regia modernă românească.
Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București va participa, sâmbătă, 20 mai 2023, la Festivalul Internațional „Theatre Olympics”, cea mai amplă manifestare dedicată teatrului din acest an, cu spectacolul „Creatorul de teatru”, cu Marcel Iureș în rol titular.
Țara gazdă a celei de a 10-a ediții, jubiliare, a Theatre Olympics 2023 este Ungaria, fiind vorba despre un eveniment itinerant. Fondatorul lui este regizorul grec Theodoros Terzopoulos, președinte al Comitetului Internațional al Festivalului Theatre Olympics. Pe 13 mai, Teatrul Național ”I.L. Caragiale” din București se alătură ediției de anul acesta a evenimentului „Noaptea Muzeelor”, cu expoziția „Regina Maria la Teatru”.
Teatrul Naţional I.L. Caragiale din Bucureşti anunţă premiera piesei Casa curată de Sarah Ruhl, un spectacol de Felix Alexa în care actorii Irina Movilă, Ana Ciontea, Richard Bovnoczki, Sandra Ducuţă, Lamia Beligan întruchipează personajele cunoscutei autoare americane. Scenografia este semnată de Ştefan Caragiu.
Primele reprezentaţii vor avea loc în zilele de 13, 14, 17 şi 24 (premiera) mai, de la ora 20.00, pe scena Sălii Pictura. |
Tudor SicomasJurnalist teatral si critic de arta (si aici includ cam orice tine de acest domeniu, al frumosului, al esteticului: opera, balet, dans contemporan, pictura, muzee, manifestari artistice de tot soiul si de toate genurile). Am absolvit UNATC „I.L. Caragiale”, din Bucuresti, Facultatea de Teatru, Departamentul Teatrologie, Management cultural, Jurnalism teatral. Stiu, suna pompos. Si chiar si e, caci aici am invatat cam tot ce stiu acum – critica comparata, istoria teatrului romanesc, istoria teatrului universal si inca multe multe altele. Archives
December 2022
Categories |