“Medeea” lui Euripide este unul din cele mai ample texte dramatice din istoria teatrului universal. Daca nu ar fi existat asemenea lucrări de început, tot teatrul, așa cum îl știm și vedem azi, ar fi fost cu totul altfel. Sunt convins de asta. Nu pot să spun că am avut o atracție puternica spre stilul lui Euripide. Întotdeauna l-am preferat pe Sofocle (e mult mai interiorizat, mai intim, mai apropiat sufletelor noastre de secol XXI). Dar am descoperit acum o alta fațetă lui Euripide și a “Medeei” sale, datorita adaptării moderne a lui Ben Power. Știam textul din montarea londoneza cu Helen McRory. Dar ascultandu-l în romana mi-am dat seama cu mult mai mult de valentele contemporane pe care Power le-a subliniat în textul marelui dramaturg grec antic.
0 Comments
Regizorul SILVIU PURCĂRETE revine la Teatrul Național „I.L.Caragiale”, după 11 ani, împreună cu echipa sa fidelă de colaboratori – DRAGOȘ BUHAGIAR - scenografia, VASILE ȘIRLI – muzica, pentru a pune în scenă, în premieră absolută, GERTRUDE de RADU F. ALEXANDRU.
După o absență de trei ani din peisajul festivalier, Teatrul de Animație Țăndărică revine cu un eveniment special din domeniul teatrului de animație și vizual: ”Gala Aniversară ImPuls Țăndărică – 78 de ani cu cortina ridicată”, manifestare cu caracter competitiv, jurizată de experți din domeniul teatral: Doina Papp, Mihaela Michailov și Octavian Szalad. Cu o istorie impresionantă de 78 de ani, Teatrul Țăndărică se bucură de o reputație solidă și de un loc special în inimile publicului său, astfel, ”Gala Aniversară ImPuls Țăndărică” reprezintă o dovadă a angajamentului nostru față de evoluția continuă, inovația și calitatea din domeniul teatrului de animație și vizual.
O seară mai răcoroasă de vară. Un loc în rândul întâi. Chiar în buza scenei. Această sfântă scândură a Teatrului Național „I.L. Caragiale” unde au pășit atâția mari actori pe care i-am admirat și îi admir. Și astăzi am putut să ating cu mâna iar podiumul unic al Sălii “Ion Caramitru”. Și m-am putut bucură de un spectacol amânat prea mult și care, iată, mi-a întâmpinat așteptările. “Tache, Ianke și Cadâr” este unul din textele de suflet ale mele care, alături de “Gaițele” și “Titanic Vals” completează o trilogie de aur a comediei interbelice românești. Piesă lui Victor Ion Popa este mai actuală azi decât a fost la premieră să din 1932. Și este mai modernă decât multe din textele contemporane. Și rămâne proaspătă prin montarea pe care o propune Teatrul Bulandra în regia lui Horațiu Mălăele. Tocmai prin păstrarea atmosferei provinciale a anilor ‘20-‘30 se menține frumusețea nostalgică a unui text care debordează de cel mai fin și sănătos umor românesc, dar care aduce în discuție și o tema etern valabilă în peisajul autohton (și nu numai) - toleranță religioasă și cea bazată pe etnie și rasă.
Cercul de teatru AGIR - ImpACT ART vă propune comedia “Aventuri în pijamale”, o adaptare după hitul comicului de bulevard al anilor `80, comedia „Pijamale” de Mawby Green și Ed Feilbert, care este la bază o farsă franțuzească de Jean de Letraz, „Moumou”. Un comic debordant, o comedie plină de viață, cu niște încurcături spectaculoase, niște personaje hilare, totul strâns într-un spectacol cu ritm, aceasta este rețeta sigură a succesului.
Plastic Art Performance collective vă invită luna aceasta la o serie de evenimente ecoperformative, alături de echipa proiectul de dans ECO MOVEMENTS.
Săptămâna 19-24 octombrie va fi dedicată conferințelor și atelierelor de lucru prin care publicul bucureștean va avea ocazia unică de a intra în contact direct și lucra alături de una dintre fondatoarele mișcării artistice internaționale de ecoperformance. Spectacolul „Tango” de Sławomir Mroźec este cea mai recentă producție a Teatrului Național din București și va avea premiera pe 18 octombrie la Sala Pictură, aceasta fiind prima colaborare a celebrului regizor Gábor Tompa cu TNB.
Teatrul Mic prezintă pe 18 octombrie, de la ora 19.00, la Sala Atelier – Str. Constantin Mille nr.16, premiera oficială a spectacolului „Medeea” de Euripide, versiunea modernă rescrisă de Ben Power, în regia lui Vlad Massaci, cu Andreea Grămoșteanu în rolul principal.
The Creative Moustache este o societate artistică înființată în anul 2022, care produce spectacole de teatru independente pentru diferite categorii de vârstă, printre genurile abordate se enumeră cele de teatru clasic, muzical, educațional, improvizație, non-verbale și dans.
Duminică, 8 octombrie, de la ora 19:00, Rodica Mandache și tânărul actor Eduard Păuna sunt protagoniştii spectacolului dedicat poeziei românești Aplauze pentru poet…pe scenă, la Sala cu Orgă din Chișinău. Cei doi actori vor recita din şi despre Eminescu, în ambianța muzicală inedită creată de Cătălin Răducanu la pian, într-un dialog imaginar cu proiecții video de poezie, în interpretarea unor actori reper ai scenei româneşti – Victor Rebengiuc, Mariana Mihuţ, Constantin Chiriac, Ştefan Bănică, Alexandru Repan şi, într-o intervenţie de arhivă, Ion Caramitru. Toţi aceştia sunt nume participante la proiectul online Aplauze pentru poet, prin rostiri de referință ale versurilor unor poeți români clasici Mihai Eminescu, Lucian Blaga, Tudor Arghezi, George Bacovia, George Topârceanu, Ion Minulescu, Nichita Stănescu, Marin Sorescu.
Teatrul EXCELSIOR vă invită la Conferința de presă eveniment care va avea loc în deschiderea X-Fest - Festivalul Internațional de Teatru Tânăr EXCELSIOR. Conferința va avea loc la Teatrul Național București, în foaierul de la etajul 1 (foaierul „Tapiserii”) al Sălii „Ion Caramitru”, luni, 9 octombrie, ora 11.00, fiind prilejuită de prezența la București a Schaubühne Theater din Berlin, Germania, care participă la prima ediție a X-FEST – Festivalul Internațional de Teatru Tânăr EXCELSIOR. Invitat special este regizorul german Thomas Ostermeier, unul dintre cei mai importanți creatori din teatrul European actual.
|
Tudor SicomasJurnalist teatral si critic de arta (si aici includ cam orice tine de acest domeniu, al frumosului, al esteticului: opera, balet, dans contemporan, pictura, muzee, manifestari artistice de tot soiul si de toate genurile). Am absolvit UNATC „I.L. Caragiale”, din Bucuresti, Facultatea de Teatru, Departamentul Teatrologie, Management cultural, Jurnalism teatral. Stiu, suna pompos. Si chiar si e, caci aici am invatat cam tot ce stiu acum – critica comparata, istoria teatrului romanesc, istoria teatrului universal si inca multe multe altele. Archives
August 2024
Categories |