Republika Kritica
  • Acasa
  • Cine suntem?
  • Rubrici si articole
    • Muzici si miscari
    • Din teatru adunate
    • Literare si literati
    • De vorbă cu...
    • Loggia cu filme
  • Ganduri, pareri, poezii
  • Stiri cu dichis

De la tradiție la modernitate în lupta pentru regăsirea de sine. „Rude pierdute” la Teatrul Evreiesc de Stat

4/29/2024

0 Comments

 
Picture
Uneori e bine să mergi singur la un spectacol. Mai ales la unul atât de profund, de uman, de răvășitor, de delicat, de senin, de îndurerat cum e “Rude pierdute” la Teatrul Evreiesc de Stat. E bine să poți avea răgazul de a sta în tăcere, de a medita, de găsi răspunsuri la întrebări și întrebări la răspunsuri pe care le regăsești în spectacol. Pentru că “Rude pierdute” se și te întreabă - despre viață și sensul ei, despre regăsirea de sine și a celor din jur, despre dispariție și imposibilitatea de a-ți reîntregi identitatea în lipsa rădăcinilor, este despre descoperirea acestor rădăcini, este despre adaptabilitate în condiții vitrege, este despre iubire și moarte, despre părinți și copii, despre prăpastia dintre generații. Cât de vast și de cutremurător de actual este acest spectacol pe un text Nava Semel. Parcă nici nu realizezi de-a lungul celor 90 de minute cât de puternic și profund este impactul pe care îl are această poveste scenică asupra ta. Abia după ce ieși din sală și începi să îți așezi în gând și în suflet piesele acestui puzzle al destinelor înțelegi că este vorba și despre tine, despre noi, despre oricine de pe acest pământ care a pierdut pe cineva și care s-a regăsit tocmai prin aceste pierderi.

Read More
0 Comments

„Hedda Gabler” – între clasic și contemporan. Între controversă și realitatea artistică

4/22/2024

1 Comment

 
Picture
De ce Hedda Gabler a lui Thomas Ostermeier?Asta se poate întreba orice spectator și orice critic de teatru? Ce relevanță mai are un asemenea text într-o societate încă patriarhală în care, chiar dacă feminismul nu a ajuns la nivelul dorit și chiar dacă femeia încă este privită “de sus”, situația ei nu mai seamănă deloc cu cea de la 1890 când Ibsen a dat posterității acest text? Mai șochează acum așa cum a șocat atunci?

Read More
1 Comment

REVIZORUL – ÎN PREMIERĂ LA TEATRUL MIC

4/18/2024

0 Comments

 
Picture
Teatrul Mic anunță premiera oficială a spectacolului „REVIZORUL” de Nikolai Gogol, regia artistică și adaptarea Alexandru Dabija, scenografia Ioana Pashca, pe 9 și 10 mai 2024, ora 18:30, la Sala Studio – Str. Gabroveni nr. 57.

Read More
0 Comments

Program special la Teatrul Național din București, de 1 și 2 mai

4/17/2024

0 Comments

 
Picture
Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București a pregătit un program special pentru vacanța de 1 și 2 mai 2024 de anul acesta, cu nu mai puțin de opt spectacole diverse, pentru toate gusturile, dedicate celor care nu pleacă din oraș în această perioadă.
 
Fie că sunt iubitori de comedii, drame sau spectacole de muzică, dans şi pantomimă, ori cu un strop de romantism, spectatorii vor avea ocazia de a alege dintre cele mai cunoscute spectacole din repertoriul Naționalului. Printre producțiile care vor fi prezentate pe scenele TNB se numără titluri de succes și spectacole premiate. Dineu cu proști, Cuvântul progres rostit de mama sună teribil de fals, Orchestra Titanic și Anonimul veneţian sunt cele patru producții propuse în prima zi de mai. Călătoria, Casa de la țară, Bolta cerească și Frumos e în septembrie la Veneţia completează programul special al zilelor de vacanță din preajma sărbătorilor pascale.

În aceste spectacole publicul se va întâlni cu nume cunoscute ale scenei românești, printre care se numără Maia Morgenstern, Oana Pellea, Horațiu Mălăele, Claudiu Bleonț, Marius Manole, Mircea Rusu, Tania Popa, Marius Bodochi, Ana Ciontea, Ilinca Goia, Raluca Aprodu, Gavril Pătru, Medeea Marinescu, Magda Catone, Lari Giorgescu, Dan Puric și mulți alții.

Bilete disponibile pentru aceste reprezentații se găsesc pe tnb.ro sau la Casa de bilete a Teatrului Național, care este deschisă luni între orele 10.00 – 16.00 și de marți până duminică între orele 10.00 - 19.00.
0 Comments

Pavel Bartoş în ...Escu de Tudor Mușatescu în premieră la Teatrul Stela Popescu, pe 28 aprilie

4/9/2024

0 Comments

 
Picture
Pavel Bartoş în rolul lui Decebal Necşulescu va putea fi văzut în rolul titular din premiera cu spectacolul ...Escu de Tudor Mușatescu a Teatrului Stela Popescu, ce va avea loc pe 28 aprilie, la Bucureşti, la Sala mică a Palatului Naţional al Copiilor. Regizat de Alexandru Grecu și Cristian Șofron, spectacolul ...Escu are o distribuție mixtă, aducând pe scenă actori importanți din ambele teatre. 

Read More
0 Comments

O incursiune în lumea Amintirilor din copilărie

4/5/2024

0 Comments

 
Picture
La Sala Atelier a Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București, începând din data de 6 aprilie 2024, puteți vedea un nou spectacol, Amintiri din copilărie  – one man show susținut de actorul Vitalie Bichir încadrul Programului tnb.edu.

Departe de a fi o simplă dramatizare după Ion Creangă, recitalul gândit şi regizat de Vitalie Bichir propune spectatorilor de toate vârstele o incursiune nostalgică în lumea evocată de marele povestitor, adăugându-i câteva ingrediente ce țin de biografia personală a actorului, moldovean și el.

Read More
0 Comments

Duminici de Sărbătoare la Teatrul Național pentru Copii ABRACADABRA

4/5/2024

0 Comments

 
Picture
La Teatrul Naţional pentru Copii ABRACADABRA, spectacolele din luna Floriilor vă aşteaptă cu noutăţi, surprize plăcute şi momente de sărbătoare.

Read More
0 Comments

...Escu de Tudor Mușatescu în premieră la Teatrul Stela Popescu, pe 28 aprilie

4/2/2024

0 Comments

 
Picture
Multaşteptata premieră cu ...Escu de Tudor Mușatescu a Teatrului Stela Popescu, cu Pavel Bartoş în rolul titular va avea loc pe 28 aprilie, la Bucureşti, la Sala mică a Palatului Naţional al Copiilor. Spectacolul a fost deja prezentat la Chişinău ca parte a proiectului mai amplu intitulat „București și Chișinău, împreună prin Teatru”, în care Teatrul Stela Popescu din Bucureşti şi Teatrul Naţional Satiricus Ion Luca Caragiale au făcut schimb de spectacole și regizori încă de anul trecut. Regizat de Alexandru Grecu și Cristian Șofron, spectacolul ...Escu are o distribuție mixtă, aducând pe scenă actori importanți din ambele teatre. Pavel Bartoș și Arcadie Răcilă, actori apreciați pentru contribuțiile lor în teatru, televiziune și film, sunt cei care aduc pe scenă personajul lui Decebal Necşulescu.

Read More
0 Comments

    Tudor Sicomas

    Jurnalist teatral si critic de arta (si aici includ cam orice tine de acest domeniu, al frumosului, al esteticului: opera, balet, dans contemporan, pictura, muzee, manifestari artistice de tot soiul si de toate genurile). Am absolvit UNATC „I.L. Caragiale”, din Bucuresti, Facultatea de Teatru, Departamentul Teatrologie, Management cultural, Jurnalism teatral. Stiu, suna pompos. Si chiar si e, caci aici am invatat cam tot ce stiu acum – critica comparata, istoria teatrului romanesc, istoria teatrului universal si inca multe multe altele.

    Archives

    August 2024
    June 2024
    May 2024
    April 2024
    March 2024
    February 2024
    January 2024
    December 2023
    November 2023
    October 2023
    September 2023
    August 2023
    July 2023
    June 2023
    May 2023
    April 2023
    March 2023
    January 2023
    December 2022
    November 2022
    October 2022
    April 2022
    December 2021
    June 2021
    January 2021

    Categories

    All

    RSS Feed

  • Acasa
  • Cine suntem?
  • Rubrici si articole
    • Muzici si miscari
    • Din teatru adunate
    • Literare si literati
    • De vorbă cu...
    • Loggia cu filme
  • Ganduri, pareri, poezii
  • Stiri cu dichis