În luna decembrie 2023, se împlinesc 50 de ani de când Teatrul Naţional „I.L. Caragiale" din București își desfășoară activitatea în clădirea aflată la kilometrul zero al capitalei, inaugurată în decembrie 1973.
0 Comments
Vineri, 15 decembrie 2023, la Sala Atelier a Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București va avea loc avanpremiera spectacolului Nora de Henrik Ibsen, în adaptarea și regia semnate de Chris Simion-Mercurian, coproducție Teatrul Național „I.L. Caragiale” și Asociația Culturală „Grivița 53”.
Spectacolul face parte din SPIRIT GRIVIȚA 53, proiect ce susține demersul ”GRIVITA 53 - primul teatru construit de la zero”, finanțat din granturile SEE 2014-2021, în cadrul programului RO-CULTURA.* În mod cât se poate de clar, Slawomir Mrożek a fost, este, rămâne un preferat personal. “Emigranții”, “Strip-tease”, “În largul mării” și “Tango”. Câteva dintre capodoperele sale care m-au făcut să înțeleg măreția și importanța acestui dramaturg polonez. Piese scrise acum 60, 40, 50 de ani, altele chiar de dată mai recentă, dar toate fiind actuale și cu siguranță valabile și peste 100 de ani. Căci în asta constă universalitatea unei opere literare ori dramatice de însemnătate - explorarea unor povești, personaje specifice și particulare care își vor regăsi ecoul și simbolismul de-a lungul epocilor, vorbind spectatorilor și cititorilor de oriunde, de oricând. “Tango”-ul lui Mrożek este o asemenea creație. Nu e de mirare că i-a adus faima mondială și că este una din cele mai jucate și apreciate piese ale sale. Modul în care tratează uriașele teme cu care este împănat textul prezentând microcosmosul familial ca expresie artistică a macrocosmosului social și politic face din piesa lui Mrożek un titlu care poate sta alături de mari exemple dramaturgice din istoria teatrului universal. Da, Slawomir Mrożek și-a câștigat locul lângă nume ca Shakespeare, Cehov, Beckett, Ionesco.
În perioada 6 – 22 decembrie 2023, Expoziția Itinerantă ”Perpetuum Țăndărică” poate fi vizitată zilnic în intervalul orar 12:00 – 21:00 la Art Safari, Palatul Dacia – România din strada Lipscani nr. 18 – 20.
|
Tudor SicomasJurnalist teatral si critic de arta (si aici includ cam orice tine de acest domeniu, al frumosului, al esteticului: opera, balet, dans contemporan, pictura, muzee, manifestari artistice de tot soiul si de toate genurile). Am absolvit UNATC „I.L. Caragiale”, din Bucuresti, Facultatea de Teatru, Departamentul Teatrologie, Management cultural, Jurnalism teatral. Stiu, suna pompos. Si chiar si e, caci aici am invatat cam tot ce stiu acum – critica comparata, istoria teatrului romanesc, istoria teatrului universal si inca multe multe altele. Archives
August 2024
Categories |