Încep această cronică cu un disclaimer - este prima oară când scriu un asemenea text și sper, sincer, să fie și ultima.
În București, la Teatrul Evreiesc de Stat se întâmplă de câțiva ani un eveniment important, atât din punct de vedere teatral, cât și socio-cultural - TES Fest, un festival internațional care celebrează și aduce în prim plan dramaturgia și literatura ebraică de limbă idiș. O inițiativă admirabilă a singurei instituții de teatru evreiesc din România. O instituție care se poate lăuda cu o trupă bine construită și închegată, cu un repertoriu divers, bine gândit, cu câteva titluri care au fost deja apreciate de critică și de public.
0 Comments
Tudor Cucu Dumitrescu, actor al Teatrului ”Stela Popescu”, a câștigat premiul pentru cel mai bun actor în rol principal pentru interpretarea lui Hedwig din spectacolul „Hedwig and the Angry Inch”, regizat de Răzvan Măzilu, la Gala Premiilor UNITER care a avut loc luni, 27 mai 2024, la Sala „Ion Caramitru” a Teatrului Național „I. L. Caragiale”din București.
Nu prea menționez în cronicile mele întâlnirile de care am parte la spectacole. Dar acum, în deschiderea acesteia, o fac. Pentru ca este important pentru desfășurarea textului ce urmează. Și pentru ca orice întâlnire cu omul frumos, cu doamna Elena Loreta Popa este prilej de înflorire sufletească și de împărtășire a unor gânduri similare despre spectacolele văzute. Așa că și de data asta m-am găsit așezat lângă domnia sa și tare bine mi-a făcut acest preambul la un spectacol fermecător și șarmant ca o chansonettă duioasă și celebră. Pentru că schimbând câteva cuvinte am căzut de acord că avem nevoie de teatrul acela frumos, de actul acela artistic magic, avem nevoie de ieșirea din cotidian și din urâtul imediat spre a ne metamorfoza sufletele precum omizile în fluturi - chiar și doar pentru scurt timp. Și ce altă introducere mai potrivită ar fi fost pentru comedia romantică “Să vorbesc cu tine” de Ana-Maria Bamberger?
Ultimul spectacol înainte de Paște a fost o călătorie în pe cât de complicată, pe atât de frumoasa lume a familiei. O casă deschisă, la Teatrul Odeon, un text ingenios, plin de răsturnări de situație, de schimbări de personaje și tipologii - toate într-un singur spațiu care nu se transformă din punct de vedere fizic, ci meta-fizic.
Ce mai înseamnă astăzi o discuție despre totalitarism? Cât de mult mai poate mișca o abordare artistică a unei distopii în context contemporan? Mai este relevant un text dramatic de această factură în societatea actuală? Nu trebuie să vă căutați răspunsurile prea mult. Trebuie doar să mergeți la Teatrul Excelsior și să trăiți un spectacol. Cea mai recentă premieră. Da, ați citit bine. Să îl trăiți, nu să îl vizionați. O experiență precum “Foxfinder” poate fi revelatoare și cathartică. Nu doar din punct de vedere social, ci (poate mai ales) din punct de vedere artistic, teatral, muzical, total. Un text semnat de Dawn King în traducerea excelentă a lui Bogdan Budeș, acest virtuoz al traducerilor de teatru american contemporan care și de data asta a reușit să surprindă atmosfera unică a piesei lui King prin intermediul impactului cuvintelor bine alese din limba română. O creație dramatică exemplar trasată din replici scurte, folosind un limbaj simplu care construiește o lume terifiantă în care domnește teama, în care adevărul se ascunde în spatele fricii de pierdere a vieții, în care minciuna este transformată în literă de lege de conducători fără chip care nu au altă armă de dominație decât informația falsă pe care introduce silențios în conștiința celor mulți și lipsiți de voință. Vă sună cunoscut un asemenea scenariu? Prezentarea de pe site-ul teatrului vorbește despre o distopie. Într-adevăr, ne aflăm în fața unei piese de teatru care poate sta lejer alături de capodopere precum “1984”, “Minunata lume nouă”, “Fahrenheit 451” ori “Povestea slujitoarei”. Și totuși, în spatele acestui tablou dramatic distopic se află un adevăr înfricoșător - acela al realității noastre care pare că este confirmare pentru cuvintele și acțiunea imaginate de Dawn King.
Deschiderea oficială va avea loc marți, 14 mai, ora 18:30, în prezența regizorului Alexander Hausvater, când vor lua cuvântul invitați de onoare și va fi vernisată expoziția „Între Contrast și Armonie. O viață dedicată teatrului”, plasată pe trei etaje în foaierele Teatrului Evreiesc de Stat, deschisă publicului larg zilnic, între orele 12:00-20:30.
|
Tudor SicomasJurnalist teatral si critic de arta (si aici includ cam orice tine de acest domeniu, al frumosului, al esteticului: opera, balet, dans contemporan, pictura, muzee, manifestari artistice de tot soiul si de toate genurile). Am absolvit UNATC „I.L. Caragiale”, din Bucuresti, Facultatea de Teatru, Departamentul Teatrologie, Management cultural, Jurnalism teatral. Stiu, suna pompos. Si chiar si e, caci aici am invatat cam tot ce stiu acum – critica comparata, istoria teatrului romanesc, istoria teatrului universal si inca multe multe altele. Archives
August 2024
Categories |