Mult așteptata seară de operă și operetă românească a fost pe deplin savurată în Germania, în concertul DOR. Prezent în programul elaborat de maestrul Cristian Sandu, tenorul Ștefan von Korch, a purtat publicul pe aripi de cântec românesc, prin tot spectrul de emoții al firii umane și al cursului vieții. De la dragoste şi dor de țară, la bucuria candidă a copilăriei sau cea a regăsirii persoanei iubite, toate trăirile specifice sufletului românesc au fost făcute cunoscute publicului prezent în seara de sâmbătă 7 octombrie la Peterskirche, prin intermediul unui program colorat și captivant, ce a început cum altfel decât cu “Luceafărul” de Nicolae Bretan și a tranzitat printr-o impresionantă pleiadă de arii și duete. La prima intrare în scenă, tenorului Ștefan von Korch i-a revenit rolul de a dezvălui impresionantul orizont sentimental al doinei "Mult mă-ntreabă inima" de Tiberiu Brediceanu. Pasaj de referință din opereta "La seceriș," piesa iese în evidență prin registrul înalt în care este scrisă și a fost alegerea perfectă a dirijorului pentru veleitățile vocale extraordinare și talentul interpretativ al solistului. Îmbinarea dintre tehnică, patos și trăirea i-a făcut pe cei peste 300 de spectatori din Peterskirche să identifice nostalgia ce transpare din frumoasa doină lui Tiberiu Brediceanu. Parcursul cultural prin care spectatorii germani au fost ghidați muzical de tenorul român a continuat cu o secvență din cea dintâi operetă românească, "Ana Lugojana," de Filaret Barbu. Prin duetul "Știi tu, când eram copii" interpretat cu emoție alături de soprana Antonia Beteag, muzica și-a împlinit rolul de limbaj universal și a deschis publicului perspectiva asupra vieții comunității rurale românești cu bucuriile, tristețile și obiceiurile ei. După o animată sesiune de întrebări și răspunsuri condusă de conf univ. Raluca Zglobiu, publicul a cerut insistent un bis, iar Orchestra de Cameră a Academiei de Muzică Gheorghe Dima și soliștii Ștefan von Korch Janetka Hosco, Cătălin Moței, Antonia Beteag l-au oferit cu bucurie. Celebra piesă "Muzica," semnată tot de George Grigoriu a cuprins și fermecat auditoriul, iar concertul s-a încheiat cu generoase aplauze, semn că dorința de a face cunoscut repertoriul românească dincolo de hotare a devenit realitate, și, după cum chiar tenorul Ștefan von Korch spunea, "le-a trezit spectatorilor dorința de a vizita România pentru a cunoaște locurile din care vine acea muzică ce trece de la lacrimă la bucurie și de la dragoste împlinită la patimă și DOR in doar câteva acorduri."
După ce publicul german s-a bucurat de muzica din țara noastră a venit rândul comunității românești din Nürnberg să aibă parte de un moment special, concretizat prin prezența tenorului Ștefan von Korch la slujba Sfintei Liturghii de la biserica românească ortodoxă din localitate unde a delectat enoriașii cu o interpretare emoționantă a cântării "Iubi-te-voi, Doamne".
0 Comments
Leave a Reply. |
Tudor SicomasJurnalist teatral si critic de arta (si aici includ cam orice tine de acest domeniu, al frumosului, al esteticului: opera, balet, dans contemporan, pictura, muzee, manifestari artistice de tot soiul si de toate genurile). Am absolvit UNATC „I.L. Caragiale”, din Bucuresti, Facultatea de Teatru, Departamentul Teatrologie, Management cultural, Jurnalism teatral. Stiu, suna pompos. Si chiar si e, caci aici am invatat cam tot ce stiu acum – critica comparata, istoria teatrului romanesc, istoria teatrului universal si inca multe multe altele. Archives
August 2024
Categories |