Un an dinamic și intens pentru proiectele Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România4/2/2024 Într-o atmosferă distinsă, destinsă și colegială s-a desfășurat în data de 26 martie 2024 Adunarea Generală a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România. Universitatea Națională de Muzică din București a găzduit cu generozitate această manifestare, sala Auditorium de la etajul 4 al Mediatecii fiind arhiplină și înțesată cu personalități, compozitori și muzicologi din toată țara. Activitatea membrilor UCMR, reliefată cu prilejul diverselor rapoarte, a evidențiat dinamismul proiectelor majore (festivaluri, parteneriate, achiziții, comenzi, gala premiilor UCMR, simpozioane de muzicologie) și intensitatea cu care creația românească s-a desfășurat în anul 2023, fiind achiziționate 116 lucrări componistice și muzicologice (sesiunea I – 55 de lucrări, sesiunea a II-a – 61 de lucrări).
Cele patru proiecte anuale ale UCMR realizate cu sprijinul Ministerului Culturii au constituit de asemenea evenimente emblematice ale vieții uniunii: cele două festivaluri – Săptămâna Internațională a Muzicii Noi și Meridian -, programul de susținere a muzicii românești prin achiziții și antologia anuală de CD-uri. Totodată, UCMR s-a implicat activ în parteneriate cu importante instituții culturale și mediatice naționale și internaționale, remarcându-se astfel în permanenta susținere a muzicii românești din toate genurile, precum și a muzicologiei autohtone. „Cele două direcții strategice asumate de conducerea UCMR încă din iunie 2022 sunt digitalizarea și internaționalizarea. Ele sunt legate una de alta: fără digitalizare nu există internaționalizare în momentul de față; iar fără internaționalizare putem trăi, dar nu ne știe nimeni. Ce înseamnă sintagma „promovarea a muzicii românești”? Pe de o parte înseamnă să ai niște instrumente, deci forme de promovare, pe de altă parte înseamnă să ai ce promova, adică conținut. Noi avem câteva instrumente de promovare: două festivaluri, două reviste, antologia pe CD-uri, două sesiuni de achiziții, simpozioane de muzicologie diferite, o sesiune anuală de comenzi pe bază de concurs, suntem parteneri în diferite (multe) alte manifestări concertistice. Cât despre conținut, strângem în fiecare an cam peste 100 de lucrări noi în toate genurile (incluzând aici și studiile de muzicologie). Asta nu e puțin lucru. Deci avem și conținut. Treptat, după promovarea și validarea lor valorică va trebui să învățăm să le și menținem în atenția publicului.”, a declarat după Adunarea Generală UCMR compozitorul Dan Dediu, președintele UCMR.
0 Comments
Leave a Reply. |
Tudor SicomasJurnalist teatral si critic de arta (si aici includ cam orice tine de acest domeniu, al frumosului, al esteticului: opera, balet, dans contemporan, pictura, muzee, manifestari artistice de tot soiul si de toate genurile). Am absolvit UNATC „I.L. Caragiale”, din Bucuresti, Facultatea de Teatru, Departamentul Teatrologie, Management cultural, Jurnalism teatral. Stiu, suna pompos. Si chiar si e, caci aici am invatat cam tot ce stiu acum – critica comparata, istoria teatrului romanesc, istoria teatrului universal si inca multe multe altele. Archives
August 2024
Categories |