Un nou CD cu muzică românească pentru flaut înregistrat de flautistul Ion-Bogdan Ștefănescu a apărut la începutul acestui an la casa de discuri Gutingi (Germania), specializată în muzica nouă. CD-ul se intitulează Klangvisionen für Flöte(n) și conține lucrări aparținând unor compozitoare din România, consacrate în plan internațional, membre ale Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor: Violeta Dinescu (Walk-In-Style, Krendel, Abendandacht, Le double silence), Doina Rotaru (Jyotis, Japanischer Garten) și Carmen Maria Cârneci (...qui rêve. Giacometti-Szene, une main immense, Origami cu mierle). Întreaga familie a flautelor este reprezentată pe acest CD, interpretul mânuind cu virtuozitate și expresivitate flautul de concert, flautul alto, flautul bas și flautul piccolo. Ion Bogdan Ștefănescu declară privitor la acest album: „Ultima zi a anului 2023 mi-a adus cadoul ideal: CD-ul Klangvisionen für Flöte(n). Am cântat cu enormă bucurie muzica extraordinarelor noastre compozitoare Violeta Dinescu, Doina Rotaru și Carmen Maria Cârneci, o muzică de o plasticitate și fantezie ce poartă ascultătorul într-un univers pe care nu va mai dori să-l părăsească. Cred că am imaginat scenariul ideal prin succesiunea pieselor, dezvăluind continuu ipostaze dintre cele mai eclatante ale posibilităţilor tehnice și timbrale ale flautelor. Mai mult decât atât, exact la momentul oportun apare și un dialog al generațiilor, prin participarea spectaculoasă a doctorandei mele Carla Maria Stoleru, invitată în acest traseu muzical plin de surprize și splendoare. Pentru mine, CD-ul reprezintă o carte de vizită puternică și, totodată, o reverență în fața acestor minunate compozitoare, care mi-au încredințat o muzică cu un asemenea impact.”
Documentația CD-ului este realizată cu minuțiozitate de Egbert Hiller, care își structurează comentariile muzicologice în mai multe capitole cu titluri inspirate: „Să fie lumină”, Tremurânde filme interioare, Cu așteptare plină de speranță, Dimensiuni nebănuite, Origami și poezia naturii.
0 Comments
Leave a Reply. |
Tudor SicomasJurnalist teatral si critic de arta (si aici includ cam orice tine de acest domeniu, al frumosului, al esteticului: opera, balet, dans contemporan, pictura, muzee, manifestari artistice de tot soiul si de toate genurile). Am absolvit UNATC „I.L. Caragiale”, din Bucuresti, Facultatea de Teatru, Departamentul Teatrologie, Management cultural, Jurnalism teatral. Stiu, suna pompos. Si chiar si e, caci aici am invatat cam tot ce stiu acum – critica comparata, istoria teatrului romanesc, istoria teatrului universal si inca multe multe altele. Archives
August 2024
Categories |