Republika Kritica
  • Acasa
  • Cine suntem?
  • Rubrici si articole
    • Muzici si miscari
    • Din teatru adunate
    • Literare si literati
    • De vorbă cu...
    • Loggia cu filme
  • Ganduri, pareri, poezii
  • Stiri cu dichis

Stiri cu dichis - comunicate de presa, anunturi culturale

Record de vârstă: cel mai tânăr câștigător în istoria Concursului Enescu

5/16/2021

0 Comments

 

Jaemin Han din Coreea de Sud este marele câștigător al Finalei de Violoncel la Concursul Internațional George Enescu 2020/2021

Picture
Jaemin Han a câștigat marele premiu al secțiunii de violoncel la Concursul Internațional George Enescu, după o finală în care a interpretat Concertul nr. 1 în mi bemol major pentru violoncel și orchestră op. 107 de Shostakovich, sâmbătă, 15 mai, la Ateneul Român. Pe locul al doilea s-a situat Sebastian Fritsch din Germania, iar locul al treilea i-a revenit lui Ștefan Cazacu din România.
Jaemin Han, care s-a înscris în competiție la vârsta de 14 ani și între timp a împlinit 15 ani, este cel mai tânăr câștigător în istoria Concursului Enescu. Violoncelistul din Coreea de Sud a câștigat Premiul I al secțiunii de violoncel la sfârșitul unei finale în care a interpretat Shostakovich – Concertul nr. 1 în mi bemol major pentru violoncel și orchestră op. 107, acompaniat de Orchestra Filarmonicii George Enescu, sub bagheta cunoscutului dirijor Nicolas Altstaedt.
​
Câștigătorul locului al doilea, Sebastian Fritsch, în vârstă de 25 de ani, a interpretat în Finală Concertul în mi minor pentru violoncel și orchestră op. 85 de Elgar. A studiat la universitățile de muzică din Freiburg și Weimar, formarea sa fiind completată în prezent la Academia Kronberg, sub îndrumarea profesorului Wolfgang Emanuel Schmidt. Câștigător al Concursului de Muzică din Germania în 2019, Sebastian cântă la un violoncel Thorsten Theis din 2016.
Locul al treilea a fost ocupat de Ștefan Cazacu (27 ani), care a intepretat în Finală Concertul în si minor pentru violoncel și orchestră op. 104 de Dvořák. Acesta a studiat la București și Viena, cu profesorii Marin Cazacu, Răzvan Suma și Reinhard Latzko. A susținut recitaluri în România, Olanda, Israel, Austria, Germania și a colaborat ca solist cu toate orchestrele simfonice din România, dar și cu Filarmonica din Chișinău sau cu Orchestra de Tineret din Alicante.
Juriul a oferit, de asemenea, un premiu special, pentru cel mai bun acompaniator al sonatei pentru pian şi violoncel nr. 2 în do major op. 26 de George Enescu, în valoare de 4.000 Euro, pianistei Naoko Sonoda. Acesta l-a acompaniat în semifinale pe Sebastian Fritsch. Premiul este o recunoaștere a calității interpretării pianistei, în condițiile în care lucrarea este foarte dificilă.
Premiul I al Concursului Internațional George Enescu 2021 este în valoare de 15.000 de euro. Câștigătorul are posibilitatea de a interpreta pe scena Festivalului Enescu, alături de unele dintre cele mai importante orchestre ale lumii, precum precum și premii speciale și oportunități de promovare internațională. Premiul al doilea este de 10.000 de euro, iar premiul al treilea de 5.000 de euro. Premiile secțiunii de Violoncel sunt în valoare de 30.000 de euro.

Trofeul ediției din 2020/2021, oferit celor trei tineri muzicieni, este realizat de artista Iulia Năstase din sticlă prelucrată și gravată manual, special pentru Concursul Enescu și inspirat de tema ediției, Frumusețe în Viață.
Președintele Juriului de violoncel, David Geringas, a anunțat rezultatele pe scena Ateneului Român. Alături de acesta, din juriul de specialitate au făcut parte Myung-Wha Chung, Leonid Gorokhov, Alexandra Guțu, Frans Helmerson, Arto Noras, Jérôme Pernoo, Meehae Ryo, Tsuyoshi Tsutsumi și Raphael Wallfisch. Jurizarea a fost făcută într-un sistem hibrid: 5 membri ai juriului sunt prezenți la București, urmărind recitalurile finaliștilor în direct, la Ateneul Român, iar 5 au vizionat prestațiile tinerilor muzicieni prin transmisiune online. 
Picture
Concursul Internațional George Enescu 2020 a derulat prima fază în cursul anului trecut, cu promisiunea de a aduce „Frumusețe în viață”, în ciuda pandemiei. Concursul s-a reinventat în online cu o premieră în lumea muzicii clasice internaționale - primele două etape ale secțiunilor au fost organizate online, această măsură fiind luată pentru a putea derula competiția, în ciuda pandemiei. Astfel, 205 tineri artiști au putut să-și urmeze visul și să participe la Concurs, între 29 august și 20 septembrie 2020. Ultimele două etape – Semifinalele și Finalele – sunt organizate live, la București, la Ateneu, între 12 și 23 mai 2021, cu public în sală.
În 2020, Concursul Internațional George Enescu a oferit mai mult decât muzică și competiție. Mesajul ediției din acest an este „Frumusețe în viață”, iar în contextul pandemiei, Concursul Enescu și-a propus să arate că avem cu toții puterea să ne reinventăm, pentru a alege în egală măsură viața și frumusețea. Într-o lume bulversată, redusă la tăcere și la izolare de pandemie, am creat un model de reziliență pornind de la nevoia de frumusețe în viață, indispensabilă umanității noastre.
Spotul campaniei este la acest link: https://www.youtube.com/watch?v=UxuylvvHHWQ
Programul complet al Concursului poate fi consultat aici.
Picture
​Concursul George Enescu funcționează ca o platformă internațională de lansare pentru viitorii muzicieni de marcă ai lumii și de promovare a compozițiilor marelui muzician român în rândul noii generații de artiști din toată lumea, și este, astfel, o completare firească a Festivalului George Enescu, cel mai important eveniment cultural internațional organizat în România. Concursul are patru secțiuni – vioară, violoncel, pian și compoziție – și situează în top cinci la nivel mondial în peisajul competițiilor de muzică clasică.
0 Comments



Leave a Reply.

    Archives

    June 2024
    May 2024
    April 2024
    March 2024
    February 2024
    January 2024
    December 2023
    November 2023
    October 2023
    September 2023
    August 2023
    July 2023
    June 2023
    May 2023
    March 2023
    February 2023
    December 2022
    November 2022
    October 2022
    September 2022
    July 2022
    June 2022
    May 2022
    April 2022
    March 2022
    February 2022
    January 2022
    December 2021
    November 2021
    October 2021
    September 2021
    August 2021
    July 2021
    June 2021
    May 2021
    April 2021
    March 2021
    February 2021
    January 2021

    Categories

    All
    Carte
    Eveniment
    Event
    Humanitas
    Lectura
    Live
    Online

    RSS Feed

    Pentru orice intrebare,
    ​contacteaza-ne la [email protected]
  • Acasa
  • Cine suntem?
  • Rubrici si articole
    • Muzici si miscari
    • Din teatru adunate
    • Literare si literati
    • De vorbă cu...
    • Loggia cu filme
  • Ganduri, pareri, poezii
  • Stiri cu dichis