„Memorial” de Anatol Vieru, interpretată în premieră la inițiativa Maestrului Vladimir JurowskiFestivalul Enescu prezintă astăzi, în premieră pe scenele sale, lucrarea „Memorial” de Anatol Vieru, care comemorează Pogromul de la Iași din 1941. Compoziția va fi interpretată de Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Berlin, sub bagheta Maestrului Vladimir Jurowski, directorul artistic al Festivalului Enescu.
0 Comments
Editura Polirom a ales cîștigătorul Concursului Anual de Debut, secțiunea Proză, ediția a V-a: romanul Geaca lui Kafka de Teodor L. Nedeianu. Premiul pentru manuscrisul declarat cîștigător constă în publicarea lui în toamna acestui an.
Cu o tradiție de a aduce la București cele mai mari nume ale muzicii clasice mondiale și de a ține România ancorată în circuitele culturale internaționale, Festivalul Enescu 2021 promite o experiență de neuitat spectatorilor și artiștilor. Din tot ceea ce este special în acest an, notăm mai jos 25 de lucruri memorabile despre cea de-a 25 ediție a Festivalului Enescu, pentru restul, invităm publicul la concerte.
Ediția a 25-a a Festivalului Internațional George Enescu începe sâmbătă, 28 august, în pofida incertitudinii și a complicațiilor cauzate de pandemie, ca o declarație de încredere că, împreună, putem construi o „Istorie din iubire” la nivel de societate, așa cum și istoria Festivalului a fost construită din iubire pentru muzică și pentru ceea ce ne-a lăsat Maestrul George Enescu.
O violonistă excepțională, câștigătoare a trei premii Grammy, Hilary Hahn, este solista concertului care deschide astăzi Festivalul Internațional George Enescu. Concertul va avea loc la Sala Palatului, cu Filarmonica George Enescu și sub bagheta cunoscutului dirijor Paavo Järvi.
Trei actori mari urcă în premieră pe scena Festivalului Internațional George Enescu în 2021 – Robert Powell, Maia Morgenstern și Vlad Ivanov -, ca parte din dialogul între arte pe care îl promovează acest eveniment.
Număr record de lucrări în premieră în seria dedicată muzicii contemporane Mari artiști ai muzicii contemporane, precum Fazil Say, Sir Simon Keenlyside, Patricia Kopatchinskaja și Avishai Cohen, și un număr record de lucrări în premieră reprezintă oferta specială pe care Festivalului Enescu o face publicului său în seria Muzica Secolului XXI, dedicată acestui gen muzical.
Ediția a 25-a a Festivalului Enescu, care începe pe 28 august, trece una din probele de maturitate în promovarea muzicii lui George Enescu printre artiștii străini și români, deoarece reușește să prezinte cel mai mare număr de lucrări enesciene (37) și cel mai complex program cu lucrările marelui compozitor din întreaga sa istorie.
Dacă, tradițional, orchestrele din străinătate preferau să interpreteze cele două Rapsodii române, la ediția din 2021 artiștii invitați vor permite publicului să cunoască și să exploreze în profunzime creația lui Enescu, de la lucrările de tinerețe fără număr de opus, până la capodoperele camerale și simfonice ale stilului târziu și la fragmente de manuscrise redescoperite și finalizate postum. Actrițele românce Mirela Buhus, Alexandra Tarcu & Cristina Plesa au fost selectate pentru finalele regionale ale WMG, unul dintre cele 27 de evenimente cu cei mai buni concurenți internaționali.
Marți, 24 august, ora 13.00, la Sala Thalia din Sibiu, George Banu va intra în dialog cu Sever Voinescu cu prilejul lansării volumului Viață și teatru pe Scena lumii, apărut de curînd în colecția Ego-grafii a editurii Polirom.
Evenimentul are loc în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, desfășurat în perioada 20-29 august 2021. Discuția va fi urmată de o ședințe de autografe. |
Archives
June 2024
Categories |