Astăzi, 7 februarie 2022, la Teatrul Naţional I.L. Caragiale din Bucureşti a avut loc prima conferinţă de presă a anului. Mircea Rusu, directorul artistic al TNB, recent investit și cu funcția de manager interimar, a prezentat în cadrul acestei conferinţe un program repertorial deosebit de ambiţios, anunțând 10 proiecte care ar urma să fie realizate până la sfârșitul anului 2022
0 Comments
În iarna și primăvara anului 2022, Editura Humanitas Fiction așază pe rafturile cititorilor săi peste 20 de titluri dintre cele mai frumoase ficțiuni din literaturile lumii, toate selectate de Denisa Comănescu: bestselleruri internaționale de neratat și apariții editoriale de excepție din colecția „Raftul Denisei“, proiecte de portofoliu și noi cărți din seriile de autori străini, precum și reeditări mult așteptate.
Opera Națională București prezintă sâmbătă, 12 februarie, ora 18:00, spectacolul cu opera „Lohengrin” de Richard Wagner, în regia lui Silviu Purcărete, scenografia Dragoş Buhagiar, sub conducerea muzicală a maestrului Tiberiu Soare. În rolurile principale îi veți putea vedea pe tenorul Marius Vlad Budoiu în calitate de invitat în rolul titular și pe soprana Iulia Isaev, proaspăt întoarsă de pe scena Metropolitan Opera din New York.
Montarea operei „Lohengrin”, una dintre creaţiile ce solicită cel mai mult colectivul unui teatru liric şi impune un înalt standard de calitate artistică, reprezintă o sărbătoare în sine pentru orice operă din lume. În perioada 1 - 8 februarie titlurile semnate de René Guénon vor beneficia de o reducere de 25% pe www.edituraherald.ro. Totodată, pe canalele Facebook și Youtube vom porni într-o incursiune prin textele semnate de gânditorul și filosoful francez, alături de invitați care vor discuta pe larg despre subiecte precum: Raportul dintre Orient și Occident, Știința și filosofia occidentale vs. cunoașterea oriental, Influența doctrinelor orientale în Occident, Înțelegerea simbolurilor în contextul actual.
În cea de-a doua săptămână a lunii februarie, Opera Națională București a pregătit publicului spectator un program cu spectacole de operă și balet cu titluri precum „Baiadera” de Ludwig Minkus, „La Bohème” de Giacomo Puccini, „Lohengrin” de Richard Wagner și „Elixirul dragostei” de Gaetano Donizetti.
Opera Națională București se alătură inițiativei Asociației Magic, iar vineri, 4 februarie, cu ocazia Zilei Mondiale a Luptei împotriva Cancerului va lumina în portocaliu clădirea de spectacole.
World Cancer Day este o inițiativă a The Union for International Cancer Control (UICC) și mobilizează în fiecare an, pe 4 februarie, persoane fizice, instituții și organizații din întreaga lume. Una dintre modalitățile de a transmite publicului larg mesajul de luptă împotriva cancerului este luminarea în portocaliu a clădirilor din marile orașe. Pentru prima dată Opera Națională București se alătură demersului Asociației Magic, partener al UICC, și pune umărul la această mobilizare mondială, alături de alte nouă obiective importante din București. „Zece picturi, una pentru fiecare deceniu, special dedicate sărbătoririi acestui remarcabil centenar de existență a Operei Naționale București.”- Mariana Gordan
Marți, 1 februarie 2022, în prezența unui public numeros, în Foaierul Galben al Operei Naționale București, a avut loc vernisajul expoziției „London Spring” a artistei Mariana Gordan, artist plastic multi-media (pictură, sculptură, film), stabilită la Londra de la vârsta de 19 ani, aflată în turneu artistic în România. Expoziția este, după cum declară artista, un omagiu Centenarului Operei Naționale București, de care se simte foarte legată și pentru care a conceput 10 lucrări, pictate într-un stil expresionist-dramatic, câte una pentru fiecare deceniu de existență a prestigiosului lăcaș de cultură. Violeta, noua carte a celebrei scriitoare Isabel Allende este disponibilă din 25 ianuarie în librării, pe lib.humanitas.ro și pe site-ul distribuitorilor de carte parteneri. În premieră internațională, ediția în limba română, tradusă de Cornelia Rădulescu a apărut simultan cu edițiile romanului în limba spaniolă și în limba engleză.
Cărțile scriitoarei Isabel Allende s-au vândut în peste 250.000 de exemplare în România. Muzeul Teatrului Naţional ”I.L. Caragiale” a luat fiinţă la data de 10 septembrie 1942, la inițiativa lui George Franga - actor și apoi ajutor de bibliotecar al Teatrului Naţional.
Liviu Rebreanu, director al Teatrului Național ”I.L.Caragiale”, în acea vreme, a fost cel care a aprobat înființarea acestui Muzeu. În 1921, pe când Director al Teatrului Național din București era Victor Eftimiu, teatrul a achiziționat o serie de busturi şi tablouri reprezentând pe cei mai importanți actori români și oameni de teatru, create de cele mai reprezentative nume ale artei plastice româneşti. Teodor Ilincăi, în rolul titular, alături de soprana Cristina Păsăroiu în rolul Elisabetta de Valois, mezzosoprana Ramona Zaharia în rolul Principessa d’Eboli, basul Bogdan Taloș în rolul Filippo II, baritonul Bogdan Baciu în rolul Rodrigo și solişti de înaltă ţinută ai Operei Naționale București vor putea fi văzuți într-o reprezentație excepțională a operei „Don Carlo” de Giuseppe Verdi joi, 3 februarie, de la ora 18:30.
|
Archives
December 2022
Categories |