George Natsis – născut pe 6 martie 1958 – este omagiat printr-un album-portret de autor ce traversează patru decenii de carieră exemplară. În fiecare lucrare din cele 17 incluse pe acest CD din Antologia Muzicii Românești finanțată de Ministerul Culturii și Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România și publicată de Editura Muzicală în parteneriat cu Societatea Română de Radio, muzicianul a pus, pe lângă talent şi ştiinţă de carte, extrem de multă pasiune şi credinţă, ce se cuvin apreciate. Numit de Octavian Ursulescu în prezentarea discului, „omul-orchestră”, coordonatorul secţiei de muzică pop-jazz a UCMR (fiind membru al Uniunii din 1993) este cu adevărat un muzician special: “modern, în pas cu vremea şi cu vremurile, pornind de la vestimentaţiile comentate nu o dată elogios de tinerii jurnalişti şi ajungând la preocupările sale artistice atât de diverse, acoperind o paletă extrem de largă”. S-a născut la Bucureşti pe 6 martie 1958, absolvind Liceul de muzică şi, în 1981, Conservatorul “Ciprian Porumbescu”. A fost corepetitor la Şcoala populară de artă şi a debutat în calitate de compozitor în 1984, cu piesa “Oamenii de mâine”, cântată de Marina Scupra. Pentru devenirea sa muzicală a mărturisit că le va fi mereu recunoscător lui Horia Moculescu, Cornel Fugaru şi Gabriel Popescu.
George Natsis a mai compus muzică de generic pentru televiziune (festivalul internaţional “Cerbul de aur”, programele “Muzica e viaţa mea”, “Ora 1 a venit”), dar mai ales, a fost orchestrator, director muzical sau producător muzical la atât de vizionatele concursuri TV “Vocea României” şi “Dansând printre stele”. A compus muzică de film pentru “Divorţ din dragoste” (regia Andrei Blaier), “Taina jocului de cuburi” (Gheorghe Naghi) şi, împreună cu Laurenţiu Profeta, pentru musicalul “Vânzătorii de haloimes”, după Şalom Alehem (2017, TVR). În postură de dirijor, în care a debutat în 1979, la Teatrul de revistă “Constantin Tănase”, s-a evidențiat prin înzestrări de excepţie. A efectuat turnee, ca pianist şi ca dirijor, în Canada, Israel, Kuweit, Germania, Slovenia, Austria, dar mai ales este un adevărat colecţionar de premii, unele din distincţiile importante fiind acordate pieselor de pe acest album. “Protagonistul n-a inclus pe acest CD toate cântecele premiate. Şi, parcurgându-le, înţelegem pe deplin opţiunea compozitorului, fiind vorba de creaţii valoroase, cu o scriitură rafinată şi orchestraţii absolut remarcabile, demne din toate punctele de vedere de a figura pe acest album “Best of”: “Tu eşti toată viaţa mea” şi “Un simplu joc” (ambele lansate în 1987 de Aura Urziceanu), “Nu mai vreau” (1991), “A fost o clipă de nemurire” (piesă In memoriam Aurelian Andreescu), nemaivorbind de autenticul şlagăr pe care, deşi l-a lansat în 1991, Aurelian Temişan îl include şi acum în toate recitalurile sale (aşa cum fac şi Paula Seling sau Carmen Trandafir cu piesele de pe album) – “O poveste din Vest”. (Octavian Ursulescu)
0 Comments
Leave a Reply. |
Tudor SicomasJurnalist teatral si critic de arta (si aici includ cam orice tine de acest domeniu, al frumosului, al esteticului: opera, balet, dans contemporan, pictura, muzee, manifestari artistice de tot soiul si de toate genurile). Am absolvit UNATC „I.L. Caragiale”, din Bucuresti, Facultatea de Teatru, Departamentul Teatrologie, Management cultural, Jurnalism teatral. Stiu, suna pompos. Si chiar si e, caci aici am invatat cam tot ce stiu acum – critica comparata, istoria teatrului romanesc, istoria teatrului universal si inca multe multe altele. Archives
August 2024
Categories |